Lubię "pracować" z wyluzowanymi udkami z kurczaka.To bardzo wdzięczne maleństwa, pyszne w smaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do galarety drobiowej, robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz.Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kasząwszystkim nam bardzo smakuje.Składniki:wyluzo waneudka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)1 czerwona mała papryka1 cebula2 ząbki czosnkuostra czerwona paprykatymianekprzyprawa do kurczakasólolej do smażenia1 łyżka mąkikoperekWykonanie:Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.