Wykonanie
W tym tygodniu na moim
stole zdecydowanie królują
ziemniaki J Dziś ponownie zaproponuję wersję pieczoną, która może stanowić idealny zamiennik smażonych na dość głębokim tłuszczu tradycyjnych placków ziemniaczanych. Jeżeli lubicie smażone placki, to z pewnością i ta wersja przypadnie wam do gustu, a przy okazji ograniczycie ilość spożytego tłuszczu.

Składniki:4 większe
ziemniaki0,5 pęczka świeżego
koperku2
jajka4 łyżki
mąki orkiszowej2 ząbki
czosnkuSól himalajska,
pieprz czarny,
przyprawa do ziemniakówPrzygotowanie:Zaczęłam od
ziemniaków, obrałam je i starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam i odstawiałam na 15 minut, by odeszło jak najwięcej
wody. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i wyłożyłam blachę papierem do pieczenia. Odsączyłam
wodę z
ziemniaków, dodałam przeciśnięty
czosnek, posiekany
koperek i
przyprawy. Następnie dołożyłam
jajka i
mąkę orkiszową i wszystko starannie raz jeszcze wymieszałam. Łyżką formowałam placuszki układając je na papierze do pieczenia. Piekłam placuszki aż osiągnęły ładny złoty kolor, około 30 minut. Takie placuszki dobrze smakują z dipem
jogurtowo-
czosnkowym, ja jednak kosztowałam placuszki bez żadnych dodatków.