ßßß
Składniki:4 większe ziemniaki0,5 pęczka świeżego koperku2 jajka4 łyżki mąki orkiszowej2 ząbki czosnkuSól himalajska, pieprz czarny, przyprawa do ziemniakówPrzygotowanie:Zaczęłam od ziemniaków, obrałam je i starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam i odstawiałam na 15 minut, by odeszło jak najwięcej wody. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni i wyłożyłam blachę papierem do pieczenia. Odsączyłam wodę z ziemniaków, dodałam przeciśnięty czosnek, posiekany koperek i przyprawy. Następnie dołożyłam jajka i mąkę orkiszową i wszystko starannie raz jeszcze wymieszałam. Łyżką formowałam placuszki układając je na papierze do pieczenia. Piekłam placuszki aż osiągnęły ładny złoty kolor, około 30 minut. Takie placuszki dobrze smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, ja jednak kosztowałam placuszki bez żadnych dodatków.