Wykonanie
Dlaczego trzeszcząca ? Ano dlatego, że ma w sobie dużo soczystych składników, które chrupią i trzeszczą w zębach podczas jedzenia. Świeża, pyszna i całkiem szybka do przygotowania ! U nas świetnie sprawdziła się na weekendowe, pożywne śniadanie.

czas przygotowania : 15 minut + ew. czas dla przegryzienia się smakówskładniki :4 - 6
łodyg selera naciowego - wolę delikatniejsze ze środkowej części warzywa1 kolba
kukurydzy cukrowej5 - 6
ogórków małosolnych albo kiszonych4 cienkie
cebulki dymki, całeok. 100 - 150 g dobrej
szynki parzonej, wędzonej1 łyżka
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz czarny mielonysposób przygotowania : w szerokim garnku zagotowałam
wodę - nie
soliłam ! - wrzuciłam oczyszczoną z liściastej osłony
kolbę kukurydzy i gotowałam 3-5 minut. Wyjęłam, schłodziłam w zimnej wodzie a następnie osuszyłam i
ostrym nożem okroiłam ziarna do miski.
Ogórki pokroiłam na dość grube ćwierć plasterki,
selera na nieduże kawałki - kilka listków zostawiłam do dekoracji a resztę posiekałam.
Dymkę też posiekałam a
szynkę pokroiłam w kostkę. Wszystkie krojone składniki dorzucałam stopniowo do
kukurydzy. Na koniec dodałam
majonez i
jogurt, doprawiłam do smaku odrobiną
soli i
pieprzem - tego drugiego nie żałowałam.
Sałatkę wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby smaki się przegryzły. Podałam przybierając ugotowanym na twardo
jajkiem i listkami
selera.