ßßß Cookit - przepis na Trzeszcząca sałatka

Trzeszcząca sałatka

nazwa

Wykonanie

Dlaczego trzeszcząca ? Ano dlatego, że ma w sobie dużo soczystych składników, które chrupią i trzeszczą w zębach podczas jedzenia. Świeża, pyszna i całkiem szybka do przygotowania ! U nas świetnie sprawdziła się na weekendowe, pożywne śniadanie.
czas przygotowania : 15 minut + ew. czas dla przegryzienia się smaków
składniki :
4 - 6 łodyg selera naciowego - wolę delikatniejsze ze środkowej części warzywa
1 kolba kukurydzy cukrowej
5 - 6 ogórków małosolnych albo kiszonych
4 cienkie cebulki dymki, całe
ok. 100 - 150 g dobrej szynki parzonej, wędzonej
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : w szerokim garnku zagotowałam wodę - nie soliłam ! - wrzuciłam oczyszczoną z liściastej osłony kolbę kukurydzy i gotowałam 3-5 minut. Wyjęłam, schłodziłam w zimnej wodzie a następnie osuszyłam i ostrym nożem okroiłam ziarna do miski.
Ogórki pokroiłam na dość grube ćwierć plasterki, selera na nieduże kawałki - kilka listków zostawiłam do dekoracji a resztę posiekałam. Dymkę też posiekałam a szynkę pokroiłam w kostkę. Wszystkie krojone składniki dorzucałam stopniowo do kukurydzy. Na koniec dodałam majonez i jogurt, doprawiłam do smaku odrobiną soli i pieprzem - tego drugiego nie żałowałam. Sałatkę wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby smaki się przegryzły. Podałam przybierając ugotowanym na twardo jajkiem i listkami selera.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/trzeszczaca-saatka.html