Wykonanie
(makaronowa z
kukurydzą,
szynką i
ogórkiem)

Przepis na nią odkryłam na tym moim ulubionym blogu DOMI W KUCHNI :) Zrobiłam ją, gdyż akurat ugotowałam piękne mini gwiazdeczki dla Mojej Małej Gwiazdeczki i było ich zdecydowanie za dużo na Malca możliwości.Na szczęście z tyłu głowy nie dawał spokoju przepis Dominiki. Zrobiłam i od razu wpisuje w księgę moich ulubionych sałatek. Jest genialna. I tak jak pisze Domi - można ją jeść i jeść
póki się nie skończy. My z Mężem pochłonęliśmy porcję na 4 osoby w jedno posiedzenie:) Jedyną modyfikacją był
ogórek konserwowy własnoręcznie wsadzony do słoiczka, gdyż świeżego akurat nie miałam w lodówce. Następnym razem zrobię wersję szlachetną Mamy Dominiki - ze
szparagami :)Składniki:200g drobnego
makaronupuszka
kukurydzy1 świeży
ogórek (opcjonalnie konserwowy)10 dkg
wędliny drobiowej lub
szynki wieprzowejmajonez - 1 czubata łyżka
czarny pieprzsólopcjonalnie: słoiczek
szparagMakaron ugotować i ostudzić.
Wędlinę pokroić w drobną kostkę,
ogórka obrać i też pokroić w kosteczkę.Posiekane składniki wrzucić do
makaronu, dodać odsączoną
kukurydzę.(Opcjonalnie: pokrojone
szparagi dodać do sałatki).Wymieszać. Dodać
majonez,
pieprz i
sól do smaku.
Pieprzu musi być dość dużo, dodaje
sałatce ostrości. Gotową
sałatkę schłodzić w lodówce. Smaczności :)