ßßß
Przepis na nią odkryłam na tym moim ulubionym blogu DOMI W KUCHNI :) Zrobiłam ją, gdyż akurat ugotowałam piękne mini gwiazdeczki dla Mojej Małej Gwiazdeczki i było ich zdecydowanie za dużo na Malca możliwości.Na szczęście z tyłu głowy nie dawał spokoju przepis Dominiki. Zrobiłam i od razu wpisuje w księgę moich ulubionych sałatek. Jest genialna. I tak jak pisze Domi - można ją jeść i jeść póki się nie skończy. My z Mężem pochłonęliśmy porcję na 4 osoby w jedno posiedzenie:) Jedyną modyfikacją był ogórek konserwowy własnoręcznie wsadzony do słoiczka, gdyż świeżego akurat nie miałam w lodówce. Następnym razem zrobię wersję szlachetną Mamy Dominiki - ze szparagami :)Składniki:200g drobnego makaronupuszka kukurydzy1 świeży ogórek (opcjonalnie konserwowy)10 dkg wędliny drobiowej lub szynki wieprzowejmajonez - 1 czubata łyżkaczarny pieprzsólopcjonalnie: słoiczek szparagMakaron ugotować i ostudzić. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, ogórka obrać i też pokroić w kosteczkę.Posiekane składniki wrzucić do makaronu, dodać odsączoną kukurydzę.(Opcjonalnie: pokrojone szparagi dodać do sałatki).Wymieszać. Dodać majonez, pieprz i sól do smaku. Pieprzu musi być dość dużo, dodaje sałatce ostrości. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. Smaczności :)