Wykonanie
W
sumie, tę
sałatkę zazwyczaj robimy w sezonie wiosenno-letnim, kiedy wszystkie warzywa są najdorodniejsze i
koperek też jakoś intensywniej pachnie. Jednak w święta przypomniała nam o niej moja kuzynka, przygotowując łudząco podobną, i tak, nie mogąc dłużej czekać na wiosnę, od tego czasu przygotowaliśmy ją już 2
razy. I nie jest to typowa, ciężka
sałatka makaronowa,
makaron jest tylko dodatkiem do warzyw, nie na odwrót.Składniki:250 g
makaronu orzo (kształtem przypominającego ziarna
ryżu), ugotowanego al dente1 duży
ogórek szklarniowy110 g
kukurydzy (pół puszki)3 pęczki
koperku150 g
szynki (używam drobiowej300 g
jogurtu naturalnego (3/4 dużego kubełka)2-3 łyżki
majonezu2-3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprzWykonanie:
Ogórek obrać lub nie, pokroić w drobną kostkę,
koperek posiekać,W misce umieścić
makaron, pokrojony
ogórek,
kukurydzę, posiekany
koperek.Do
majonezu dodawać
jogurt, cały czas mieszając (unikniemy powstania grudek), dodać
czosnek, całość wymieszać.Do miski wlać
sos czosnkowy, doprawić
solą i
pieprzem, całość wymieszać i włożyć na 1 h do lodówki, by smaki się przeszły.Smacznego!