Wykonanie
Szparagi już się kończą więc na zamknięcie sezonu wykorzystałam je do tarty. W połączeniu z pysznym
serem korycińskim i
marchewką stworzyły bardzo smakowity farsz. Kruche, maślane ciasto jako baza i całość była wspaniałymi, letnim posiłkiem.

czas przygotowania : ok. 2 godzinskładniki :CIASTO - 200 g
mąki pszennej krupczatki100 g
masła albo
margaryny1
jajkoszczypta
cukru1/3 łyżeczki
soliew. 1 łyżka bardzo zimnej
wodyFARSZ - 1/2 pęczka
zielonych szparagów1 średnia
marchewka1/2
cebuli czerwonej1/3
cebuli białej2 łyżki posiekanego
koperku120 g
sera korycińskiego z
suszonymi pomidorami i
bazylią3
jajkaok. 150-200 ml słodkiej
śmietanki 30 %do smaku -
pieprz czarny mielony, ew.
sólsposób przygotowania : CIASTO -
mąkę przesiałam do miski, dodałam
cukier i
sól. Dorzuciłam pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone
masło i roztarłam całość rękami tak żeby nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam
jajko i szybko zagniotłam ciasto - gdyby było zbyt sypkie można dolać odrobinę lodowatej
wody. Z ciasta uformowałam płaski krążek, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowałam podsypując lekko
mąką - powinno
mieć średnicę większą niż średnica formy, w której będziemy je piekli. U mnie, do formy śr. 25 cm, rozwałkowałam je na 31-32 cm żeby wystarczyło na boki. Delikatnie nawijając na wałek przeniosłam je do foremki i wylepiłam ją dociskając do dna i ścianek. Ciasto przykryłam arkuszem papieru do pieczenia a na papier wysypałam umyte
monety - cóż, nie miałam akurat nic czym mogłabym obciążyć ciasto a
monety świetnie się do tego nadają :)Tak przygotowaną tartę piekłam 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, na dolnej półce, po czym zdjęłam papier z
monetami, nakłułam widelcem spód i piekłam kolejne 12 minut aż ciasto się lekko zrumieniło z wierzchu.

FARSZ - warzywa oczyściłam. Obrane
cebule pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Z
marchewki zestrugałam cieniutkie wstążki przy pomocy obieraczki. Ze
szparagów odłamałam i odrzuciłam twarde, dolne części pędów a resztę pokroiłam w ukośne plasterki odkładając główki.W miseczce roztrzepałam
jajka ze
śmietanką. Dodałam pokrojoną
cebulę, pokrojony w drobną kostkę
ser,
koperek i połowę plasterków
szparagów. Wymieszałam i doprawiłam do smaku - dość sporo
pieprzu, ale z
solą ostrożnie bo
ser jest solony.Na podpieczony spód wyłożyłam
marchewkę, resztę
szparagów i część masy
śmietanowo jajecznej a konkretnie to co gęste. Na wierzchu poukładałam główki
szparagów i zalałam całość resztą masy. Tartę z farszem piekłam 35 minut w temperaturze 180 st. C aż masa jajeczno śmietanowa się ścięła. Podałam na gorąco.