Wykonanie

Byliśmy w marcu u Edyty i Grześka tuż pod niemiecką granicą, cudownie nas ugościli, gadaliśmy długo w noc, podziwialiśmy ich dom i wielki ogród a rano Edyta przygotowała jajecznicę... i to było to!Po takim śniadaniu trudy dnia niestraszne, dlatego często ją powtarzamy i nazywamy "jajecznicą Edyty".Składniki na jajecznicę dla 2 osób:2 duże lub 3 średnie
cebule1
cebula czerwona4
jajkamasło klarowane
sól,
pieprzpieczywoNa
maśle podsmażamy
cebulę wcale nie drobno pokrojoną, wlewamy rozbełtane
jajka, podsmażamy i podajemy, najlepiej z własnym
chlebem :)A dlaczego warto jeść cebulę? Bo jest zdrowa! A oto kilka jej dobroczynnych działań:- bakteriobójcze,- zwiększa odporność organizmu na choroby,- usuwa nadmiar
wody z organizmu,- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie
krwi,- zawiera witaminy i mikroelementy - witaminę C, prowitaminę A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się
soków trawiennych,- wspomaga trawienie,- zmniejsza zawartość
cukru we
krwi,- wzmacnia organizm, w tym
serce,- niszczy robaki, zwłaszcza owsiki,- pomaga w leczeniu ran i ich czyszczeniu,- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej
surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.- nie dopuszcza do zakrzepów
krwi.I co najważniejsze - nie
traci wartości odżywczych podczas obróbki!