ßßß Cookit - przepis na Jajecznica Edyty czyli pochwała cebuli

Jajecznica Edyty czyli pochwała cebuli

nazwa

Wykonanie

Byliśmy w marcu u Edyty i Grześka tuż pod niemiecką granicą, cudownie nas ugościli, gadaliśmy długo w noc, podziwialiśmy ich dom i wielki ogród a rano Edyta przygotowała jajecznicę... i to było to!
Po takim śniadaniu trudy dnia niestraszne, dlatego często ją powtarzamy i nazywamy "jajecznicą Edyty".
Składniki na jajecznicę dla 2 osób:
2 duże lub 3 średnie cebule
1 cebula czerwona
4 jajka
masło klarowane
sól, pieprz
pieczywo
Na maśle podsmażamy cebulę wcale nie drobno pokrojoną, wlewamy rozbełtane jajka, podsmażamy i podajemy, najlepiej z własnym chlebem :)
A dlaczego warto jeść cebulę? Bo jest zdrowa! A oto kilka jej dobroczynnych działań:
- bakteriobójcze,
- zwiększa odporność organizmu na choroby,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi,
- zawiera witaminy i mikroelementy - witaminę C, prowitaminę A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy,
- pobudza apetyt przyspieszając wydzielanie się soków trawiennych,
- wspomaga trawienie,
- zmniejsza zawartość cukru we krwi,
- wzmacnia organizm, w tym serce,
- niszczy robaki, zwłaszcza owsiki,
- pomaga w leczeniu ran i ich czyszczeniu,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.
- nie dopuszcza do zakrzepów krwi.
I co najważniejsze - nie traci wartości odżywczych podczas obróbki!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/jajecznica-edyty-czyli-pochwaa-cebuli.html