ßßß Cookit - przepis na Mini frittaty z kiełbasą

Mini frittaty z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Jajeczne śniadanie, znowu :) Kiedyś twierdzono, że nie powinno się jeść więcej jak 3 jajka na tydzień. Od jakiegoś czasu naukowcy mówią co innego - jedzmy je częściej i więcej bo ich wartości odżywcze, witaminowe, są cenniejsze niż cholesterol. Dziś coraz powszechniejsza jest opinia, że 10 jaj w tygodniu na łebka to ilość wcale nie przesadzona.
Ja się z takiej zmiany opinii bardzo cieszę bo lubimy jajka pod każdą postacią. Na śniadanie dzisiaj więc pachnące i pyszne małe frittaty.
Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu Z P ierwszegoTłoczenia. pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
czas przygotowania : 40 minut
składniki na 10 sztuk :
8 jajek
kawałek cienkiej kiełbasy - ok. 8 cm
2 dość duże pieczarki
1 średnia cebula
1 malutka ostra papryczka
50 cieniutkich plasterków kiełbasy krakowskiej podsuszanej
4 łyżeczki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
3 łyżki grubo startego sera żółtego Gouda
1 czubata łyżeczka drobno startego sera Stary Szeneker albo parmezanu
1 czubata łyżka posiekanych ziół - natka pietruszki, bazylia, oregano
do smaku - sól morska, pieprz mielony czarny
sposób przygotowania: naszykowałam formę na muffinki - 10 gniazd posmarowałam olejem przy pomocy pędzelka i wyłożyłam cienkimi plasterkami suszonej kiełbasy tak żeby te na siebie lekko zachodziły.
Zwykłą kiełbasę pokroiłam w kostkę, oczyszczone pieczarki w cienkie pół plasterki a obraną cebulę i papryczkę razem z pestkami posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, zrumieniłam kiełbasę. Dodałam pieczarki, cebulę i chili, smażyłam aż zmiękły, ostudziłam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam oba sery i posiekane zioła, roztrzepałam, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem a następnie dodałam do masy składniki usmażone i wymieszałam. Nalewałam porcje masy do foremek wyłożonych plasterkami kiełbasy. Piekłam 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyciągnęłam blaszkę z pieca i odstawiłam na kilka minut zanim wyjęłam z niej frittaty. Podałam ciepłe.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/mini-frittaty-z-kiebasa.html