Wykonanie
Jajeczne śniadanie, znowu :) Kiedyś twierdzono, że nie powinno się jeść więcej jak 3
jajka na tydzień. Od jakiegoś czasu naukowcy mówią co innego - jedzmy je częściej i więcej bo ich wartości odżywcze, witaminowe, są cenniejsze niż cholesterol. Dziś coraz powszechniejsza jest opinia, że 10 jaj w tygodniu na łebka to ilość wcale nie przesadzona.Ja się z takiej zmiany opinii bardzo cieszę bo lubimy
jajka pod każdą postacią. Na śniadanie dzisiaj więc pachnące i pyszne małe frittaty.Przepis zgłosiłam do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu Z P ierwszegoTłoczenia. pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

czas przygotowania : 40 minutskładniki na 10 sztuk :8
jajekkawałek
cienkiej kiełbasy - ok. 8 cm2 dość duże
pieczarki1 średnia
cebula1 malutka
ostra papryczka50 cieniutkich plasterków
kiełbasy krakowskiej podsuszanej4 łyżeczki
oleju Kujawskiego z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią3 łyżki grubo
startego sera żółtego Gouda1 czubata łyżeczka drobno
startego sera Stary Szeneker albo
parmezanu1 czubata łyżka posiekanych
ziół -
natka pietruszki,
bazylia,
oreganodo smaku -
sól morska,
pieprz mielony czarnysposób przygotowania: naszykowałam formę na muffinki - 10 gniazd posmarowałam
olejem przy pomocy pędzelka i wyłożyłam cienkimi plasterkami suszonej
kiełbasy tak żeby te na siebie lekko zachodziły.

Zwykłą
kiełbasę pokroiłam w kostkę, oczyszczone
pieczarki w cienkie pół plasterki a obraną
cebulę i papryczkę razem z pestkami posiekałam. Na patelni rozgrzałam 2 łyżeczki
oleju, zrumieniłam
kiełbasę. Dodałam
pieczarki,
cebulę i
chili, smażyłam aż zmiękły, ostudziłam.
Jajka wybiłam do miski, dodałam oba
sery i posiekane
zioła, roztrzepałam, doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem a następnie dodałam do masy składniki usmażone i wymieszałam. Nalewałam porcje masy do foremek wyłożonych plasterkami
kiełbasy. Piekłam 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyciągnęłam blaszkę z pieca i odstawiłam na kilka minut zanim wyjęłam z niej frittaty. Podałam ciepłe.