ßßß
1 cukinia1 pomidor1/2 cebuli, najlepiej białej1-2 ząbki czosnkuulubione zioła - oregano, bazylia , zioła prowansalskieszczypta chili w proszku lub kilka plasterkow chili ( ostrej papryczki)1/3 szkl. gęstego soku pomidorowego ze szczyptą chili lub harissysól, pieprz do smaku1 łyżka startego na grubej tarce parmezanu lub pecorino romano albokilka plasterkow mozarelliCukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka . Cukinięposolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju . Dodać miąższ z cukinii,chwilę razem smażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, sól , pieprz, zioła ichili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.Łódeczki cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć pieprzem, nałożyć farsz. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok pomidorowy z przyprawami i ułożyć cukinię .Naczynieprzykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnikanagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasieodkryć naczynie, cukinię posypać startym serem lub położyć plasterki mozarelli i zapiekaćjeszcze 10 min.