Wykonanie
Cukinia faszerowana (1 porcja)

1
cukinia1
pomidor1/2
cebuli, najlepiej białej1-2 ząbki
czosnkuulubione
zioła -
oregano,
bazylia ,
zioła prowansalskieszczypta
chili w proszku lub kilka plasterkow
chili (
ostrej papryczki)1/3 szkl. gęstego
soku pomidorowego ze szczyptą
chili lub harissy
sól,
pieprz do smaku1 łyżka startego na grubej tarce
parmezanu lub pecorino romano albokilka plasterkow
mozarelliCukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka .
Cukinięposolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok.
Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę .
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie
oleju . Dodać miąższ z
cukinii,chwilę razem smażyć, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę,
pomidora,
sól ,
pieprz,
zioła i
chili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.Łódeczki
cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć
pieprzem, nałożyć farsz. Na dno naczynia żaroodpornego wylać
sok pomidorowy z
przyprawami i ułożyć
cukinię .Naczynieprzykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnikanagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasieodkryć naczynie,
cukinię posypać
startym serem lub położyć plasterki
mozarelli i zapiekaćjeszcze 10 min.