ßßß Cookit - przepis na CUKINIA FASZEROWANA

CUKINIA FASZEROWANA

nazwa

Wykonanie

Cukinia faszerowana (1 porcja)
1 cukinia
1 pomidor
1/2 cebuli, najlepiej białej
1-2 ząbki czosnku
ulubione zioła - oregano, bazylia , zioła prowansalskie
szczypta chili w proszku lub kilka plasterkow chili ( ostrej papryczki)
1/3 szkl. gęstego soku pomidorowego ze szczyptą chili lub harissy
sól, pieprz do smaku
1 łyżka startego na grubej tarce parmezanu lub pecorino romano albo
kilka plasterkow mozarelli
Cukinię przekroić wzdłuż na pół . Wybrać łyżeczką miąższ, aby powstała łodeczka . Cukinię
posolić wewnątrz i odłożyć, aby zebrał się sok. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę . Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju . Dodać miąższ z cukinii,
chwilę razem smażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidora, sól , pieprz, zioła i
chili do smaku, chwilkę razem przesmażyć.
Łódeczki cukiniowe osuszyć ( już nie trzeba solić) , oprószyć pieprzem, nałożyć farsz. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sok pomidorowy z przyprawami i ułożyć cukinię .Naczynie
przykryć ( pokrywką lub folią alumniową , matową stroną na zewnątrz) i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 st. bez termobiegu lub do 180 st (termoobieg) na 20 min. Po tym czasie
odkryć naczynie, cukinię posypać startym serem lub położyć plasterki mozarelli i zapiekać
jeszcze 10 min.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2013/08/CUKINIA-FASZEROWANA.html