Jak już wiecie bardzo lubię makaron. Tym razem zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym z cukinią i dużą ilością świeżych ziół. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny. Mogłabym jeść taki obiad bardzo czesto. Taki sos możemy również przygotować na zimę w słoiki lub zamrozić na potem. Zachęcam do wypróbowania :-) Składniki: - 1 kg pomidorów Lima - 1 mała cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek bazylii (miałam mały) - kilka listków oregano - szczypta chilli - sól himalajska różówa - pieprz - 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - makaron spaghetti - niecałe opakowanie Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, cukinie, cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku. Bazylię i oregano siekamy i dodajemy do garnka. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i miksujemy wszystko blenderem. Gotujemy jeszcze, aż sos odparuje i się zagęści. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie all dente i odcedzamy, dodajemy do garnka z sosem. Mieszamy i przekładamy na talerze - 3 porcje. Posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smacznego :-)