ßßß
Makaron z sosem pomidorowym należy do moich ulubionych dań. Pyszny makaron i aromatyczny sos to moje smaki. Teraz, gdy pomidory mają w końcu smak pomidorów można zaszaleć. Robię także takie sosy na zimę i zamykam je w słoiczki, aby móc odtworzyć smak lata. Tym razem do sosu dodałam serek topiony, który nadał fajnej gęstości i smaku.Z radością obserwuje swoje krzaczki pomidorków na balkonie, mają już małe zielone kuleczki, które już niedługo zaczną dojrzewać. Taki pomidorek zerwany prosto z krzaka smakuje rewelacyjnie.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie makaronu spaghetti- 1 cukinia- 1 kg pomidorów- 1 serek topiony - 100 g- 2 cebule- kilka listków świeżej bazylii- 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- szczypta chili (opcjonalnie)- łyżeczka mioduWykonanie:Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, cukinię, cebulę, czosnek i gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz, chili i miksujemy wszystko blenderem. Na koniec wrzucamy miód i serek topiony i mieszamy, gotujemy jeszcze z 15 minut a małym ogniu, aby odparować sos. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, część sosu przekładamy na dużą patelnię lub do garnka i wrzucamy tam makaron, mieszamy. Przekładamy makaron na talerze (4 porcję) i nakładamy jeszcze sos na wierzch i posypujemy bazylią.