ßßß Cookit - przepis na Bułeczki orkiszowo - jaglane

Bułeczki orkiszowo - jaglane

nazwa

Wykonanie

Gorący dzień, trochę może nawet za ciepły żeby włączać piekarnik, ale za to w takiej temperaturze drożdże świetnie współpracują. Ciasto rosło aż miło było patrzeć. Bułeczki wyszły zdrowe, smakowite, rumiane, idealne żeby jeszcze ciepłe posmarować je czymś i szybko zjeść. Tak też się stało bo zniknęły nie wiadomo kiedy - dobrze, że zdążyłam zrobić im pamiątkowe zdjęcie. Było też nad nimi całkiem sporo uśmiechu bo miały kształtem przypominać ptaszki a wyszła krzyżówka ptaszyn z jakimiś foczkami :D
Przepis dodaję do zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Więcej informacji o tej akcji znajdziecie TUTAJ.
składniki:
25 g drożdży świeżych albo 7 g suszonych
80 g letniej wody
90 g suchej kaszy jaglanej
160 g mleka - podaję w gramach bo dolewałam do naczynia z kaszą
340 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 mała łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki płynnego miodu
do wykończenia - 1 żółtko
1 łyżka mleka
2 łyżki otrąb pszennych prażonych
sposób przygotowania: kaszę przepłukałam na sicie, osączyłam, przełożyłam do garnka. Wlałam mleko i gotowałam ok. 8 minut, ostudziłam. Dodałam olej, jajko, miód i zmiksowałam blenderem na dość gładką masę. Drożdże rozmieszałam w letniej wodzie z dodatkiem cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły się pienić. Do miski wsypałam mąkę, sól a następnie dodałam masę jaglaną i lekko spienione drożdże - zagniotłam ciasto - będzie dość lepkie, ale nie trzeba go wyrabiać, wystarczy żeby składniki dokładnie się połączyły. Uformowane w kulę ciasto zostawiłam w misce do wyrośnięcia na ok. godzinę przykrywając ściereczką żeby nie wyschło.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na posypany lekko mąką blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam wałeczek długości ok. 30 cm. Przeplotłam jego końce tak jakbym chciała zawiązać supeł. Jeden koniec, ten wystający od góry, uformowałam kuliście - to będzie główka ptaszka. Palcami zrobiłam dzióbek a z odrobiny ciasta przykleiłam oczka. Drugi koniec, ten wychodzący od dołu, spłaszczyłam lekko i nacięłam rozchylając kawałki - to będzie ogonek. Uformowane bułeczki kolejno układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam je ściereczką i zostawiłam w spokoju na 20 - 30 minut żeby się napuszyły. Posmarowałam je delikatnie żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, przy pomocy miękkiego pędzelka, i posypałam otrębami. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/bueczki-orkiszowo-jaglane.html