ßßß Cookit - przepis na Sałatka pod znakiem kwiatka

Sałatka pod znakiem kwiatka

nazwa

Wykonanie

Lato to pora kiedy dostępnych jest dużo jadalnych liści, kwiatów, świeże warzywa i owoce. To czas lekkich albo bardziej pożywnych sałatek, dań które cieszą nie tylko brzuchy ale też oczy bo składnikami można malować kolorowe obrazki. Wystarczy trochę zieleniny, coś kolorowego, na to prosty sos z oliwy, soku z cytryny i musztardy Dijon - najpierw przyjemnie na coś takiego popatrzeć a potem można ze smakiem pałaszować :)
Sałatka z polędwiczkami panierowanymi i kwiatami nasturcji
składniki:
4 polędwiczki z kurczaka - to te fileciki od spodu piersi kurczęcia
1 żółtko
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili słodkiego
1 łyżeczka mleka
bułka tarta
olej do smażenia
4 - 6 liści sałaty dębowej
duża garść roszponki
duża garść młodych pędów amarantusa
kwiaty nasturcji
sos - 3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka letniej wody
ok. 1 , 5 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki musztardy Dijon
1/3 łyżeczki miodu wielokwiatowego
szczypta soli
sposób przygotowania: żółtko wymieszałam z mlekiem, sosem sojowym i chili - obtoczyłam w takiej mieszance polędwiczki i zostawiłam na pół godzinki żeby nią nasiąkły. Następnie opanierowałam je lekko w bułce tartej i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, ostudziłam.
Sok z cytryny zmieszałam z solą i miodem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam w słoiczku bo tak mi najwygodniej - można go zakręcić i bezpiecznie wstrząsać a jeśli zrobię za dużo sosu to po prostu odstawiam go w tymże słoiku do lodówki.
Sałaty opłukałam i dobrze osączyłam. Rozłożyłam porcje na talerze większe liście rwąc na kawałki i przekładając je plasterkami pokrojonych polędwiczek. Łodyżki od liści amarantusa posiekałam i dosypałam do sałaty. Dodałam kwiaty nasturcji a całość skropiłam sosem. Podałam od razu po przygotowaniu żeby liście i kwiaty nie zwiędły.
Sos do takiej czy podobnych sałatek robię z dodatkiem oryginalnej musztardy Dijon , którą można kupić w sklepie AleDobre.pl - jest gładka, odpowiednio ostra i pełna smaku, doskonale rozprowadza się w oliwie tworząc pyszny emulsyjny sos, Nadaje się do przyprawiania wielu dań i powinna znaleźć się w każdej lodówce. W sprzedaży jest kilka rodzajów musztardy tej firmy - każdy dobierze sobie taką jaka mu najbardziej pasuje - słodszą albo bardziej ostrą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/saata-pod-znakiem-kwiatka.html