ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki grillowane na sałatce z roszponki i amarantusa

Polędwiczki grillowane na sałatce z roszponki i amarantusa

nazwa

Wykonanie

Kupiłam niedawno liście a właściwie całe nieduże, młode pędy amarantusa - ma piękny kolor a smak podobny do zielonego groszku. Nie mam pojęcia jakie dania mogę z czymś takim robić i na razie testuję go w sałatkach bo pięknie w nich wygląda. Muszę poszukać jakichś informacji o tej roślinie bo do tej pory myślałam, że tylko nasiona są jadalne. Może ktoś z moich czytelników zna tę roślinkę i poradzi mi coś ciekawego ? Jestem bardzo ciekawa bo lubię takie nowinki :)
składniki:
5 polędwiczek z piersi kurczaka
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili słodkiego
chili mielone
2 garści roszponki
2 garści młodych pędów amarantusa
kilkanaście pomidorków koktajlowych żółtych
SOS - 2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 szczypty cukru brązowego
szczypta soli
sposób przygotowania: SOS - Sok z cytryny zmieszałam z solą i cukrem, dodałam wodę, oliwę i musztardę - wymieszałam wszystko w zakręconym słoiczku energicznie nim potrząsając.
Polędwiczki przecięłam wzdłuż na pół. W miseczce wymieszałam oliwę z sosem sojowym, sosem chili i odrobiną chili w proszku. W mieszance obtoczyłam kawałki mięsa. Nadziałam je na drewniane wykałaczki tworząc jakby harmonijkę. Smażyłam na rozgrzanej patelni grillowej - do zrumienienia z obu stron. Usmażone zdjęłam na talerz a na patelnię wlałam sos żeby zebrać smak z mięsa czyli to co się przysmażyło i na niej zostało. Gdy sos nieco odparował zestawiłam patelnię z ognia.
Roszponkę i amarantusa opłukałam, osuszyłam - łodyżki z liści amarantusa posiekałam. Ułożyłam porcje liści na talerzach, dorzuciłam pokrojone na ćwiartki pomidorki. Na wierzchu ułożyłam kawałki mięsa zdjęte z wykałaczek. Całość polałam sosem z patelni i posypałam posiekanymi łodyżkami amarantusa.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/poledwiczki-grillowane-na-saatce-z.html