ßßß Cookit - przepis na Prosty mazurek z kurczakami

Prosty mazurek z kurczakami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz piekłam mazurka w ubiegłym roku. Nie przepadam na tym rodzajem ciasta bo zwykle jest bardzo słodkie - wolę serniki, szarlotki czy jakieś inne smakołyki. Ale Wielkanoc to czas szczególny a poza tym co jakiś czas warto spróbować czy smaki nam się nie zmieniły :)
składniki:
CIASTO - 2 szkl. mąki krupczatki
1/3 szkl. cukru drobnego
pół standardowej kostki masła albo margaryny czyli 125 g
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru z wanilią
DO OBŁOŻENIA - 3/4 szkl. konfitury wiśniowej
1 czubata łyżka galaretki wiśniowej w proszku
1 tabliczka gorzkiej 100g czekolady 70% kakao
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szkl. śmietanki kremówki
3/4 szkl. grubo siekanych orzechów włoskich
posypka cukrowa, figurki z pianki marshmallow
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
sposób przygotowania: CIASTO - zmieszałam suche składniki i posiekałam je z zimnym tłuszczem. Gdy masa wyglądała jak kruszonka wbiłam jajko i dolałam sok z cytryny, zagniotłam szybko. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na min. pół godziny. Następnie podzieliłam na dwie części i z każdej odłożyłam po kawałku na ozdoby. Obie części rozwałkowałam na placki jednakowej wielkości, grubości ok. 5 mm, kształt dowolny, i ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformowałam kilka małych kwiatków, listków i wałeczek, który ułożyłam na brzegu jednego placka lekko dociskając żeby tworzył rant. Kilka małych elementów ułożyłam po prostu na papierze żeby użyć ich potem do dekoracji. Posmarowałam wszystkie części roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - piekłam do zrumienienia.
MASY: konfiturę przełożyłam do rondelka, smażyłam kilka minut a następnie zdjęłam z ognia, dodałam galaretkę i mieszałam aż się rozpuściła. Lekko ciepłą wyłożyłam na pierwszy placek bez rantu. Przykryłam drugim lekko dociskając. Śmietankę zagotowałam, zdjęłam z ognia, wrzuciłam do niej pokruszoną czekoladę i cynamon, mieszałam aż składniki się połączyły i dodałam orzechy. Po wymieszaniu i przestudzeniu masę wyłożyłam na wierzch mazurka. Ozdobiłam kwiatkami i listkami z ciasta, piankowymi kurczakami i posypką cukrową.
Mazurek najlepszy jest po 2 - 3 dniach gdy ciasto zmięknie od wilgoci mas.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/prosty-mazurek-z-kurczakami.html