Wykonanie
Pierwszy raz piekłam mazurka w ubiegłym roku. Nie przepadam na tym rodzajem ciasta bo zwykle jest bardzo słodkie - wolę serniki, szarlotki czy jakieś inne smakołyki. Ale Wielkanoc to czas szczególny a poza tym co jakiś czas warto spróbować czy smaki nam się nie zmieniły :)

składniki:CIASTO - 2 szkl.
mąki krupczatki1/3 szkl.
cukru drobnegopół standardowej kostki
masła albo
margaryny czyli 125 g1/4 łyżeczki
soli1
jajko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukru z
waniliąDO OBŁOŻENIA - 3/4 szkl.
konfitury wiśniowej1 czubata łyżka
galaretki wiśniowej w proszku1 tabliczka gorzkiej 100g
czekolady 70%
kakao1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 szkl.
śmietanki kremówki3/4 szkl. grubo siekanych
orzechów włoskichposypka cukrowa, figurki z pianki marshmallowdo posmarowania: 1
żółtko + 2 łyżki
mlekasposób przygotowania: CIASTO - zmieszałam suche składniki i posiekałam je z zimnym tłuszczem. Gdy masa wyglądała jak kruszonka wbiłam
jajko i dolałam
sok z cytryny, zagniotłam szybko. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na min. pół godziny. Następnie podzieliłam na dwie części i z każdej odłożyłam po kawałku na ozdoby. Obie części rozwałkowałam na placki jednakowej wielkości, grubości ok. 5 mm, kształt dowolny, i ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformowałam kilka małych kwiatków, listków i wałeczek, który ułożyłam na brzegu jednego placka lekko dociskając żeby tworzył rant. Kilka małych elementów ułożyłam po prostu na papierze żeby użyć ich
potem do dekoracji. Posmarowałam wszystkie części roztrzepanym z
mlekiem żółtkiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - piekłam do zrumienienia.MASY:
konfiturę przełożyłam do rondelka, smażyłam kilka minut a następnie zdjęłam z ognia, dodałam
galaretkę i mieszałam aż się rozpuściła. Lekko ciepłą wyłożyłam na pierwszy placek bez rantu. Przykryłam drugim lekko dociskając.
Śmietankę zagotowałam, zdjęłam z ognia, wrzuciłam do niej pokruszoną
czekoladę i
cynamon, mieszałam aż składniki się połączyły i dodałam
orzechy. Po wymieszaniu i przestudzeniu masę wyłożyłam na wierzch mazurka. Ozdobiłam kwiatkami i listkami z ciasta, piankowymi
kurczakami i posypką
cukrową.Mazurek najlepszy jest po 2 - 3 dniach gdy ciasto zmięknie od wilgoci mas.