Wykonanie

Przepis z tej stronySkładniki:400g
mąki70g
masła3/4 szklanki
mleka1i 1/2 łyżeczki
drożdży suszonych1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2
żółtka2 kopiaste łyżki
dyniowego puree (kawałki dyni ugotowane do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości
wody, rozgniecione widelcem lub blenderem)1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
orzechów włoskich drobno posiekanych50g
cukru brązowego40g stopionego
masłaszczypta
cynamonu1
jajko do posmarowania
Mleko,
masło i 1/3 szklanki
cukru podgrzać razem w rondelku.
Żółtka utrzeć i wymieszać z
dyniowym puree i
wanilią, po czym całość dodać do lekko schłodzonego
mleka. Przesianą
mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami i
solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie- wymieszać
orzechy z
cukrem i
masłem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony
mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Kwadraty naciąć z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Następnie ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować grzebienie roztrzepanym
jajkiem. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.Smacznego! :)