Wykonanie

Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa.Efekt nas zaskoczył.Składniki:-ok. 4 szklanki
mąki-1,5 szklanki ciepłego
mleka-5 dkg
drożdży-3 łyżki
cukru-1
jajko i 3
żółtka-6 dkg
masła lub
margaryny-aromat-szczypta
soli-tabliczka
czekolady-2 łyżeczki
kakao-
barwniki spożywcze
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mleka i 3/4 szklanki
mąki i mieszamy.Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy pozostałe
mleko, 3
żółtka i
jajko,
sól, aromat, stopniowo dosypujemy
mąkę,na koniec dodajemy roztopione
masło i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 4 części.

Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej
kakao,do trzeciej i czwartej
barwniki spożywcze.Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasta wyrosły.

Rozwałkowujemy na dość grube placki

i kroimy na dowolne kawałki.

Układamy w dowolnej kolejności w natłuszczonej formie.

Odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 100 st. C i zwiększamy temperaturę do 160 st. C.

Pieczemy 45-50 minut.


Po wystudzeniu możemy posmarować
czekoladą i posypać wiórkami lub
orzechami.

Każdy kawałek babki wygląda inaczej.

Smacznego!