Wykonanie

Babka kolorowa, prawie jak pisanka.Składniki:-625 g
mąki 480-5 dkg
drożdży-4
żółtka i jedno całe
jajko-9 łyżek
cukru-350 ml ciepłego
mleka-8 dkg
masła-łyżka
kakao-2 łyżki
maku-
barwniki spożywcze-szczypta
soli-aromat

Do
kakao dolewamy 3 łyżki
mleka i mieszamy.Do
maku 3 łyżki
mleka i mieszamy.Po łyżeczce
mleka dolewamy do barwników.
Drożdże, łyżkę
cukru i 100 ml
mleka mieszamy,dodajemy 3 łyżki mąk , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do pozostałego
cukru dodajemy aromat,
jajko i
żółtka i miksujemy.


Dolewamy wyrośnięty rozczyn, pozostałe
mleko, szczyptę
soli,

3 szklanki
mąki i miksujemy.


Dodajemy 2 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie.Na końcu dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy ciasto,aż
masło się wchłonie.Połowę ciasta pozostawiamy jako bazęa drugą połowę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemypo łyżeczce
mąki oraz kolejno
mak,
kakao i barwniki.Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Z kolorowych ciast formujemy wałeczki.

Ciasto bazę rozwałkowujemy na prostokąt

i kolejno, według uznania układamy wałeczki, formując rulon.






Przekładamy do natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte smarujemy roztopionym
masłem, nacinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 165 st. C i pieczmy k. 35 minut.



Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy.


Smacznego!