Wykonanie

Coś pysznego ,
drożdżowego...zdjęcia
chałki prawie od razu po upieczeniu..40 dkg
mąki luksusowej Młynomag1
jajo25 g
drożdży30 g
masła3/4 szkl.
mleka4 łyżki
cukruszczypta
solidodatkowo:1 łyżka
kakao Skworcu1 łyżka suchego
maku1-2 łyżki
wiórków kokosowych Skworcu1 rozbełtane
jajo do posmarowania3/4 szkl.
mleka wymieszać z 1 łyżeczką
cukru,
drożdżami i 1 łyżką
mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.Z reszty
mąki,
cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego
masła,
jajka, szczypty
soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części.Do pierwszej części ciasta dodać
kakao, do drugiej
wiórki kokosowe, a do trzeciej
mak. Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem .Złączyć końce wałków ze sobą i zapleść warkocz.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następniewierzch
chałki posmarować rozbełtanym
jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 - 40 minut .









