ßßß Cookit - przepis na Chałka - 3 smaki

Chałka - 3 smaki

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego , drożdżowego...zdjęcia chałki prawie od razu po upieczeniu..
40 dkg mąki luksusowej Młynomag
1 jajo
25 g drożdży
30 g masła
3/4 szkl.mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
dodatkowo:
1 łyżka kakao Skworcu
1 łyżka suchego maku
1-2 łyżki wiórków kokosowych Skworcu
1 rozbełtane jajo do posmarowania
3/4 szkl. mleka wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części.
Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem .Złączyć końce wałków ze sobą i zapleść warkocz.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie
wierzch chałki posmarować rozbełtanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 - 40 minut .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/chaka-3-smaki.html