ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czekoladowo-chałwowe WP#96

Bułeczki czekoladowo-chałwowe WP#96

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy wypiek w ramach Weekendowej Piekarni . W tej edycji gospodynią jest Wiosenka . Z dwóch propozycji wybrałam tę bardziej słodką, czyli bułki czekoladowo-chałwowe. Nie zasłodzimy się jednak, a to przez dodanie czekolady deserowej. W nadzieniu dominuje smak czekolady, chałwa raczej daje tylko posmak (jeśli chcemy żeby była wyraźnie wyczuwalna, to trzeba by dać jej nieco więcej). Bardzo smaczna propozycja :) Robiłam z 3/4 porcji i wyszło mi 40 bułeczek.
Ciasto
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g masła lub margaryny
1 kg mąki
Nadzienie
75 g czekolady deserowej
150 g chałwy
75 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
jajko do glazury
Wykonanie
Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, dodać do nich pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać do nich sól, cukier, miękkie masło, mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
( Można też zrobić zaczyn - do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, ok. 8 łyżek mąki. Wymieszać, zrobić dołek w mące i poczekać aż drożdże zaczną rosnąć, następnie wyrobić z resztą składników i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.)
W czasie rośnięcia ciasta przygotujemy nadzienie. Pokruszoną chałwę wymieszać z miękkim masłem, cukrem, kakao. Dodać czekoladę pokrojoną na kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części i układamy na stolnicy oprószonej mąką. Każdą część należy rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plasterków. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 250°C przez 8-10 minut (u mnie 190°C ok. 12 minut)
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/12/Buleczki-czekoladowo-chalwowe-WP96.html