Wykonanie
Mój pierwszy wypiek w ramach Weekendowej Piekarni . W tej edycji gospodynią jest Wiosenka . Z dwóch propozycji wybrałam tę bardziej słodką, czyli
bułki czekoladowo-
chałwowe. Nie zasłodzimy się jednak, a to przez dodanie
czekolady deserowej. W nadzieniu dominuje smak
czekolady,
chałwa raczej
daje tylko posmak (jeśli chcemy żeby była wyraźnie wyczuwalna, to trzeba by dać jej nieco więcej). Bardzo smaczna propozycja :) Robiłam z 3/4 porcji i wyszło mi 40 bułeczek.Ciasto500 ml
mleka50 g świeżych
drożdży100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli150 g
masła lub
margaryny1 kg
mąkiNadzienie75 g
czekolady deserowej150 g
chałwy75 g
masła2 łyżki
cukru1 łyżka
kakaojajko do glazuryWykonaniePodgrzać
mleko do temperatury 37 stopni, dodać do nich pokruszone
drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać do nich
sól,
cukier, miękkie
masło,
mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.( Można też zrobić zaczyn - do ciepłego
mleka dodać
drożdże,
cukier, ok. 8 łyżek
mąki. Wymieszać, zrobić dołek w
mące i poczekać aż
drożdże zaczną rosnąć, następnie wyrobić z resztą składników i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.)W czasie rośnięcia ciasta przygotujemy nadzienie. Pokruszoną
chałwę wymieszać z miękkim
masłem,
cukrem,
kakao. Dodać
czekoladę pokrojoną na kawałki.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części i układamy na stolnicy oprószonej
mąką. Każdą część należy rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie. Zrolować wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić rolady na 40 plasterków. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 250°C przez 8-10 minut (u mnie 190°C ok. 12 minut)

Smacznego!