Wykonanie
W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy Wiosenka .
Między innymi zaproponowała bułeczki z
chałwą. Wiedziałam, że posmakują one mojemu mężowi, miłośnikowi
chałwy. Bułeczki zrobiłam z połowy porcji a i tak wyszło ich dość sporo. Będzie wspaniałe drugie śniadanie do pracy :)

Składniki na ciasto:500 ml
mleka50 g świeżych
drożdży100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli150 g
masłakilogram
mąkiSkładniki na nadzienie:75 g
czekolady deserowej150 g
chałwy75 g
masła2 łyżki
cukrułyżka
kakaojajko do glazuryWykonanie:Podgrzać
mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce
drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich
sól,
cukier,
masło oraz
mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić
czekoladę i wymieszać ją ze startą
chałwą,
masłem,
cukrem oraz
kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem i piec przez 8-10 minut./wydrukuj przepis/