ßßß Cookit - przepis na Bułeczki czekoladowo - chałwowe - WP 96

Bułeczki czekoladowo - chałwowe - WP 96

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy Wiosenka . Między innymi zaproponowała bułeczki z chałwą. Wiedziałam, że posmakują one mojemu mężowi, miłośnikowi chałwy. Bułeczki zrobiłam z połowy porcji a i tak wyszło ich dość sporo. Będzie wspaniałe drugie śniadanie do pracy :)
Składniki na ciasto:
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
kilogram mąki
Składniki na nadzienie:
75 g czekolady deserowej
150 g chałwy
75 g masła
2 łyżki cukru
łyżka kakao
jajko do glazury
Wykonanie:
Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Buleczki-czekoladowo-chalwowe-WP-96.html