Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam swoją pierwszą propozycje z 96 edycji Weekendowej Piekarni . Przepis na te bułeczki pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem. Jest to zbiór naprawdę świetnych przepisów a bułeczki to potwierdzają.
Ciasto drożdżowe jest mięciutkie a masa z
chałwy z dodatkiem
czekolady rozpływa się w ustach. I co ważne przy przepisach
drożdżowych, te bułeczki długo pozostają świeże. Z przepisu wychodzi około 40 porcji, ale można zrobić z połowy porcji. Wychodzą tak samo smaczne:)

Składniki na ciasto:500 ml
mleka50 g świeżych
drożdży100 g
cukru1/2 łyżeczki
soli150 g
masłakilogram
mąkiSkładniki na nadzienie:75 g
czekolady deserowej150 g
chałwy75 g
masła2 łyżki
cukrułyżka
kakaojajko do glazuryPodgrzać
mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce
drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich
sól,
cukier,
masło oraz
mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić
czekoladę i wymieszać ją ze startą
chałwą,
masłem,
cukrem oraz
kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej
mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem i piec przez 8-10 minut.