Wykonanie
Jak wyczarować sobie zimą odrobinkę lata? Ano na przykład można upiec placek z
owocami, które pieczołowicie zbieraliśmy latem i mroziliśmy właśnie na taki czas jak teraz.
Słoneczne morele, soczyste
wiśnie, nagrzane słońcem
borówki amerykańskie i słodkie
śliwki - wszystkie te dobroci znalazły swoje miejsce najpierw w mojej zamrażarce a teraz w blaszce z
ciastem.Kubek gorącej
herbaty, kawałek ciasta i koc bo zmarzły mi nogi - takie leniwe niedzielne popołudnie w fotelu, z książką w ręku. Jak dobrze, że nic dzisiaj nie muszę . . .

składniki:200 g
masła albo
margaryny200 g
cukru + 1,5 łyżki1/4 łyżeczki
soli3
jajka420 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej
cytryny200 ml
mleka3 łyżki
kakao naturalnego
owoce - u mnie mrożone
wiśnie,
morele,
śliwki i
borówki amerykańskiedo ozdoby:
lukiercukier perlistykrokant
orzechowy
sposób przygotowania: miękkie
masło utarłam na puch dodając
cukier i
sól. Cały czas miksując dodawałam po jednym
jajku. Następnie dosypałam
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
skórkę cytrynową i 125 ml
mleka - zmiksowałam całość na gęstą masę. 2/3 tej masy przełożyłam na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowałam. Na
masie ułożyłam
owoce -
wiśnie i
borówki w całości a
morele i
śliwki pokrojone na ćwiartki - nie za dużo żeby nie zrobił się zakalec.Do pozostałej masy dodałam 1,5 łyżki
cukru,
kakao i resztę
mleka, zmiksowałam. Wyłożyłam delikatnie na
owoce i rozsmarowałam. Nie musi być równo, ciasto da sobie radę :)Piekłam ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. CGdy ostygło posmarowałam wierzch gęstym lukrem utartym z soku z połówki
cytryny, 2 łyżek gorącej
wody i
cukru pudru. Posypałam
cukrem perlistym i krokantem
orzechowym.