ßßß Cookit - przepis na Keks na białkach

Keks na białkach

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałam za keksem bo to zwykle suche ciasto. Ale szukając czegoś żeby wykorzystać zamrożony nadmiar białek trafiłam na ten przepis i wynika z niego, że ciasto wychodzi dość wilgotne. Ponieważ Żarłoczek keksa uwielbia więc postanowiłam spróbować bo jakby co to On zje :D - odrobinkę zmieniłam proporcje.
Ale nie zawiodłam się - wyszło bardzo pysznie, pachnąco i świątecznie, ciasto jest wilgotne i u nas połowa zniknęła zanim dobrze wystygła. Jest też już zamówienie na powtórkę właśnie na świąteczny stół bo na prawdę warto, polecam serdecznie.
składniki:
230 g surowych białek jaj - 1 szklanka
230 g cukru drobnego
250 g mąki pszennej luksusowej
2 dość czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła albo margaryny
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu do ciast migdałowego
ok. 1,5 szkl. posiekanych owoców kandyzowanych i suszonych - u mnie rodzynki, żurawina, papaja, morele, daktyle, ananas, imbir - albo po prostu tzw. mieszanka keksowa
sposób przygotowania: użyłam białek, które zostały mi z pieczenia ciasteczek i zamroziłam je w woreczku foliowym - takie mrożone wyciągam wieczorem i zostawiam żeby do rana się rozpuściły. Powiem Wam, że nawet lepiej się ubijają niż takie świeże.
Owoce wsypałam do miseczki, większe pokroiłam na mniejsze kawałki. Wymieszałam je z mąką ziemniaczaną. Mąkę pszenną przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz rozpuściłam i przestudziłam. Naszykowałam foremkę 24x12 cm i wyłożyłam ją papierem do pieczenia - można posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Białka wlałam do miski, dodałam sól i ubijałam mikserem ustawionym na intensywne obroty aż piana była bardzo gęsta. Cały czas ubijając dosypywałam powoli cukier i ubijałam dalej aż piana była lśniąca i zupełnie sztywna. Wyłączyłam mikser. Partiami, stopniowo dosypywałam mąkę i wlewałam tłuszcz mieszając ciasto łyżką. Na koniec dodałam owoce i kilka kropli aromatu migdałowego. Przelałam masę do naszykowanej foremki. Piekłam ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wystudziłam na kratce a następnie polałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru i mleka, posypałam posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/keks-na-biakach.html