Wykonanie
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto z dużą ilością
bakalii. Znajdziemy w nim
rodzynki,
migdały,
skórkę pomarańczową i
cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie
drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w
sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy je dopiero na Wigilijną kolację. Zachwyci Was smakiem, na prawdę ! A miłośnicy
bakalii będą zachwyceni :)Składniki :200 - 250 g
rodzynek166 ml
rumu40 g
smalcu125 g
masła50 g
margaryny500 g
mąki pszennejmałe opakowanie
cukru waniliowego83 g
cukru45 g
drożdży1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szkl
mleka1/4 łyżeczki
soliskórka starta z połowy
pomarańczy2 czubate łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 czubate łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowej50 g całych
migdałów50 g zmielonych
migdałów300 g masy marcepanowejNa wykończenie ciasta :125 g
masła podzielone na pół
cukier puderPrzygotowanie :Całe
migdały i
rodzynki zalewamy dzień wcześniej
rumem, tak aby wszystkie były przykryte
alkoholem i zostawiamy na całą noc.Pozostałe składniki na ciasto wyjmujemy i zostawiamy, aby wszystko było w temperaturze pokojowej.Na drugi dzień
rodzynki i
migdały odsączamy z
alkoholu i odkładamy na razie na bok.W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz - 125 g
masła, 50 g
margaryny i 40 g
smalcu - całość studzimy.Do miski przesiewamy
mąkę.
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką
cukru w ciepłym
mleku i wlewamy do
mąki. Dodajemy
proszek do pieczenia, mielone
migdały, rozpuszczony i ostudzony tłuszcz oraz
sól. Chwilę łączymy ze sobą zawartość miski i wrzucamy kandyzowaną
skórkę pomarańczową i
cytrynową. Dodajemy też resztę składników.Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 15 min). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.Po upływie tego czasu ciasto odgazowujemy, czyli uderzamy w nie pięścią i ponownie wyrabiamy przez ok 5 min.Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200st. C.Formujemy ciasto i w środek wkładamy marcepanowy wałek.Na blogu, z którego mam ten przepis podane były trzy sposoby formowania tego ciasta :I. Ciasto umieszczamy w keksówce i nacinamy nożem na ok 1cm głębokościII. Ciasto pieczemy w specjalnej formie do tego przeznaczonejIII. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim niezbyt duży placek ciasta, kładziemy wałek zrobiony z masy marcepanowej i najpierw składamy ciasto z jednej strony, tak aby przykryć marcepan, a następnie łapiemy ciasto z drugiej strony i przykrywamy tę pierwszą część ciasta - ja piekłam swój stollen tym sposobem. Dodatkowo go trochę jeszcze uformowałam tak, aby nabrał odpowiedniej formy, czyli aby jedna strona była wyższa od drugiej.Blaszkę z
ciastem wkładamy do piekarnika i zmniejszamy od razu temp. do 175st. C. Całość pieczemy 45-55 min. (jeżeli będzie nam się zbyt mocno przypiekał to radzę przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia).Ok 5 min przed końcem pieczenia połowę
masła do wykończenia roztapiamy.Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu smarujemy je roztopionym
masłem i obficie posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto zostawiamy na kratce do ostudzenia.Rozpuszczamy drugą połowę
masła i ponownie smarujemy nim nasz stollen oraz obsypujemy drugi raz
cukrem pudrem.Całkowicie ostudzone ciasto zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 tygodni.źródło : kuchnia pełna smaków
Smacznego ! :)