ßßß Cookit - przepis na Idą święta - drezdeński Stollen

Idą święta - drezdeński Stollen

nazwa

Wykonanie

Czas zacząć zamieszczać świąteczne przepisy. Nim się obejrzymy, będziemy siedzieć przy świątecznym stole. By ograniczyć czas pracy w kuchni przed samymi świętami, można zrobić kilka potraw, które wymagają i mogą być przechowywane przez dłuższy czas w chłodzie.
Drezden Stollen to tradycyjne ciasto świąteczne z Niemiec. Pełne bakalii i świątecznych zapachów. Coś jak nasz keks. Powinien on leżakować minimum tydzień, a najlepiej 5 tygodni. U mnie leżał 3 tygodnie i był bardzo smaczny, choć nieco suchy, więc odświeżyliśmy go sobie w mikrofali (można w piekarniku). Inspiracja .
Drezden Stollen
(1 szklanka =250ml)
150 g rodzynek
60-100 ml białego rumu
50 g margaryny
125 g masła
40 g smalcu
0,5 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 g cukru białego
45 g drożdży świeżych
1 łyżeczka drożdży suchych
1/3 szklanki mleka
skórka starta z 1 pomarańczy (dałam z pół cytryny)
1/4 łyżeczki soli
2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (dałam 3)
100g mieszanek kandyzowanych skórek owocowych
50 g mielonych migdałów
50 g całych migdałów
opakowanie masy marcepanowej - u mnie chlebek marcepanowy obrany z czekolady 175 g, może być więcej
125 g masła podzielone na pół - na wykończenie ciasta
cukier puder do posypania
Rodzynki zalać rumem, tak by bakalie były przykryte płynem. Zostawić, aż ostygnie.Następnie odsączyć na sitku.
Masło, margarynę i smalec rozpuścić. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z czubatą łyżką cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu by podrosły.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, mielonymi migdałami. Na środku zrobić wgłębienie i przelać do niego wyrośnięte drożdże, a także roztopiony tłuszcz. Wszystko wymieszać i wyrabiać przez ok 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać skórki kandyzowane, pokrojone migdały, odsączone rodzynki oraz skórkę startą z pomarańczy (cytryny). Dodać także 2 łyżki rumu w którym moczyły się rodzynki. Wymieszać do połączenia. Uformować kulę i zostawić w misce przykrytą ściereczką do wyrośnięcia na ok 2-3 godziny (miska musi być w ciepłym miejscu).
Po tym czasie uderzyć w ciasto. Włączyć piekarnik na 200°C i w czasie nagrzewania, przez ok 5 minut, wyrabiać ciasto. Ciasto uformować w kulkę, i rozwałkować na prostokąt ( u mnie na długość nieco krótszą od dużej blaszki do piekarnika). Na środek kładziemy marcepan uformowany w wałek o długości nieco krótszej niż nasz prostokąt. Następnie bierzemy jedną połowę ciasta i nakładamy przykrywając marcepan, następnie druga połówkę ciasta i nakładamy znowu na marcepan (czyli składamy ciasto na pół, później znowu na pół, jak naleśnik). Można piec w keksówce lub na papierze na dużej blaszce.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 175ºC. Piec 45-55 minut. Bezpośrednio po upieczeniu rozsmarowujemy połowę roztopionego masła na cieście, posypujemy cukrem pudrem, znowu rozsmarowujemy pędzelkiem masło i znów posypujemy cukrem pudrem.
Po ostygnięciu zawijamy w papier (można najpierw folię aluminiową, później w papier do pieczenia) i odstawiamy na 5 tygodni w chłodne miejsce (minimum tydzień, u mnie leżało 3 tygodnie). Przed podaniem jeszcze raz posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/12/Ida-swieta-drezdenski-Stollen.html