ßßß Cookit - przepis na Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej

Colomba wielkanocna w wersji uproszczonej

nazwa

Wykonanie

Colomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy / zobacz /
Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną.
Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe.
Składniki : /w temp. pokojowej/
200 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
3 jaka
180 g cukru pudru
150 g masła
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego
szczypta soli
100 g całych migdałów
gruba posypka cukrowa
Wykonanie
-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C
-Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić /z łyżką cukru/ na sztywną pianę.
-Z pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
-Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę, delikatnie wymieszać.
-Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby.
-Wierzch posypać grubym ,ozdobnym cukrem i obłożyć migdałami.
-Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/04/colomba-wielkanocna-w-wersji.html