Colomba to włoskie wielkanocne ciasto drożdżowe o kształcie gołębicy / zobacz /Moja colomba ma tylko kształt gołębicy, a zastąpi tym razem tradycyjną świąteczną babkę ucieraną.Zamiast ciasta drożdzowego przygotowałam ciasto ucierane i upiekłam je w foremce ,w której tradycyjnie wypieka się wielkanocna colombę. Bakaliowe , pachnące migdałami i pomarańczami ciasto ucierane może z powodzeniem zastąpić pracochłonne oryginalne ciasto drożdżowe.Składniki : /w temp. pokojowej/200 g mąki pszennej150 g mąki ziemniaczanej3 jaka180 g cukru pudru150 g masła1 szklanka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejpo jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowegoszczypta soli100 g całych migdałówgruba posypka cukrowaWykonanie-Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C-Żółtka oddzielić od białek.- Białka ubić /z łyżką cukru/ na sztywną pianę.-Z pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.-Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę, delikatnie wymieszać.-Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby.-Wierzch posypać grubym ,ozdobnym cukrem i obłożyć migdałami.-Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.