Wykonanie
Słonka za oknem brak bo jest na moim talerzu!Miało być wczoraj pięknie, złoto i
słonecznie a było szaro. Poranne, gęste mgły rozwiały się zostawiając jednak po sobie jakiś taki wilgotny, ponury posmak. Parząc
kawę musiałam nawet zapalić w kuchni światło o 9-tej rano bo było ciemnawo.Postanowiłam sama rozświetlić sobie rzeczywistość i usmażyłam
słoneczne placuszki z dyni i
marchewki a do tego sos, równie złocisty co reszta :-) Jeszcze trochę rozgrzewających przypraw i od razu świat wydaje się lepszy.
składniki na 8 placków:PLACKI - 180 g miąższu dyni60 g
marchewki1
jajko od szczęśliwej
kury60 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej5 łyżek
jogurtu naturalnego albo
śmietanydo smaku:
sól,
kurkuma, kumin mielony,
papryka ostra mielona
olej do smażeniaSOS - 1
szalotka1/2 ostrej
żółtej papryczki1/2 strąka słodkiej
żółtej papryki1/4
jabłkagarść
owoców miechunki peruwiańskiej, jakieś 10 kulek100 ml
śmietanki słodkiejdo smaku:
kurkuma, kumin mielony,
papryka ostra mielona, turecka
przyprawa "kofte bahari", świeży
tymianek1 łyżka
olejusposób przygotowania: PLACKI - obraną, oczyszczoną
dynię i
marchewkę starłam na dużych oczkach tarki. Dodałam roztrzepane
jajko,
mąkę,
jogurt, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku, ale nie podam konkretnych ilości przypraw po sypałam na oko - nie za dużo jednak żeby nie zagłuszyć
słodyczy warzyw. Placki smażyłam na rozgrzanej patelni z
olejem aż zrumieniły się z obu stron, osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.SOS -
szalotkę posiekałam i wrzuciłam razem z posiekaną drobno
ostrą papryczką na podgrzany na patelni
olej, posypałam kuminem,
kurkumą i
przyprawą turecką, podsmażyłam razem przez chwilę żeby
przyprawy rozwinęły bukiet zapachowy. Dodałam pokrojoną w drobną
paprykę słodką i obrane
jabłko, smażyłam mieszając 2 minuty. Wlałam
śmietankę, doprawiłam sos do smaku
solą i gdy zgęstniał dorzuciłam pokrojoną na ćwiartki miechunkę, ma się tylko zagrzać. Do sosu dodałam trochę świeżych listków
tymianku. Jeśli sos byłby za gęsty można dolać odrobinkę
wody.Placki podałam na ciepło, z gęstym sosem, posypując jeszcze
tymiankiem.