Wykonanie
Mam nadzieję, że Wasz dzień zaczął się równie słodko jak mój i zakończył tak samo pozytywnie! Jeśli nie, mam dla Was przepis, którym możecie "pomóc" swojemu jutrzejszemu szczęściu już od samego rana. W końcu to sobota, więc większość z Was będzie miała chwilę, by nacieszyć się w spokoju śniadaniem. A nie ma nic lepszego, niż obudzić swoje zmysły zapachem smażonych w cieście
jabłek... Mmmm...tym łatwym przepisem łatwo trafić w upragnione
serce..;)Składniki :2
jajkaduży
jogurt naturalny (jeśli akurat nie macie go w lodówce, możecie zastąpić go małą
śmietaną)ok.1 , 1,5 szklanki
mąki tortowej (do zagęszczenia)1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2,3
jabłkaPrzygotowanie:Obierz
jabłka i pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.Do miski wbij
jajka, rozkłóć. Dodaj
jogurt naturalny , wymieszaj. Stopniowo dodawaj
mąkę (najlepiej przez sitko), mieszaj, aż masa będzie dosyć gęsta (trochę bardziej, niż na naleśniki). Wsyp 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wrzuć
jabłka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju. Nabieraj na dużą łyżkę ciasto z kawałkami
jabłek i wlewaj je na patelnię tak, by uformować średniej wielkości, nie za grube placuszki. Smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.Pamiętaj, żeby za każdym razem wymieszać ciasto przed wlaniem na patelnię. Jeśli
seria placuszków wchłonie prawie cały tłuszcz z patelni, dolej trochę
oleju i poczekaj chwilę przed smażeniem kolejnej porcji, aż
olej się rozgrzeje.Podawaj posypane
cukrem pudrem :)Smacznego! Paulina