ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Po tym, jak odkopałam z czeluści pawlacza sokowirówkę, zostaje mi dużo marchewkowych wiórek, które tak całkiem bez smaku nie są. No przecież nie wyrzucę, coś wymyślę! Raz zrobiłam zupę-krem pomidorowo-marchwiową, ostrą jak dyniową (jak zrobię drugi raz to wrzucę przepis). W zamrażarce już kilka paczek z marchewką czeka na swoją porę i miejsce się kończy... Dzisiaj wymyśliłam placki, ale wyszło mi 3 szklanki marchewki po wyciśnięciu soku, do tego mąka, jajka... Przecież będę to smażyć pół dnia! BĘDZIE CIASTO!
Składniki:
3 szklanki marchewek po zrobieniu soku (były tam też dwa jabłka bez skóry, a właściwie pozostałości)
250 g mąki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Marchewkowo-jabłkowe pure mieszamy z jajkami, solą, cukrem i olejem.
Do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą i mieszamy. Najłatwiej było mątewką (tą drewnianą "gwiazdką", musiałam wygooglać jak to się dokładnie nazywa, bo nigdy nie pamiętam :P).
Pieczemy 30 minut "na sam dół" i pięć na "górę i dół"
Swoje ciacho polałam miodem spadziowym. Nie jest wykręcająco słodkie, ani też nie słodkie, ale ten miód dodał mu klimatu :)
Smacznego!
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe.html