Wykonanie

Jutro na obiad Strogonow w wersji z
kurczaka , równie smaczny jak z
wołowinki ale robi się o wiele szybciej. Najlepiej smakuje z kluseczkami kładzionymi .

2
piersi z kurczaka kroimy w wąski długie paseczki i marynujemy w
oleju i
przyprawie do
steków .Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy razem z
cebulką . Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonej w paski kolorowej
papryki i dolanie 1/2 szkl
bulionu lub ciepłej
wody . Następnie wlewamy
śmietankę 18%/ nie kwaśną / i dodajemy 2 łyżki
przecieru pomidorowego lub w razie jego braku trochę większą ilość
ostrego keczupu. Doprawiamy
solą i
pieprzem i jak lubicie możecie dodać
ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki . Gotujemy na małym ogniu do zredukowania
śmietany - czyli aż sos zgęstnieje .

Ja najbardziej lubię z kładzionymi kluseczkami , czyli
mąka ,
jajko , ciepła
woda i mieszamy aby uzyskać konsystencję gęstej
śmietany . Następnie łyżką wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch .