ßßß Cookit - przepis na Babeczki kakaowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Babeczki kakaowe ze śmietaną i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam wczoraj - babeczki robię hurtowo, od razu większą ilość żeby mieć coś słodkiego w razie niespodziewanych gości, ale przeważnie moje zapasy znikają jakoś nadzwyczaj szybko.
składniki:
CIASTO - 230 g mąki pszennej
20 g kakao naturalnego
2 szczypty soli
100 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła albo margaryny
NADZIENIE - 3 brzoskwinie
1 op. galaretki o smaku cytrynowym
sok z połowy cytryny
4 łyżki cukru pudru
150 ml śmietanki kremówki
cukrowe groszki do ozdoby
sposób przygotowania: Mąkę zmieszałam z kakao i solą, dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i posiekałam wszystko aż masa miała konsystencję kruszonki. Wbiłam jajko i zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię spożywczą i schowałam do lodówki żeby się schłodziło. Następnie rozwałkowałam lekko podsypując mąką i płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki. Środki docisnęłam do dna a nadmiar ciasta odcięłam. Foremki z ciastem ustawiłam na blasze i piekłam ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Z foremek wyjęłam przestudzone.
Brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kosteczkę. W rondelku zagotowałam 300 ml wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Dodałam brzoskwinie i gotowałam 2 minutki a następnie zdjęłam z ognia, dosypałam galaretkę i mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Odstawiłam do schłodzenia. Następnie wyjęłam kawałki owoców i rozłożyłam je do suchych babeczek, płyn odstawiłam czekając aż zaczął tężeć.
Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno i miksując wlewałam tężejącą galaretkę, jeszcze chwilę razem ubijałam. Porcje gęstej pianki nałożyłam po prostu łyżką na babeczki z owocami i posypałam groszkami. Odstawiłam do lodówki żeby babeczki dobrze się schłodziły. Najlepsze są po kilku godzinach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/babeczki-kakaowe-ze-smietana-i.html