Wykonanie

Przepyszny placek na każdą okazję.Wymaga odrobiny pracy, jednak smak wszystko rekompensuje, a i pozostaje długo świeży.3 szklanki
mąki pszennej1 kostka
masła lub
margaryny w temperaturze pokojowej1
cytryna6
jajek1 łyżeczka
sody1,5 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki
cukru kryształu250g
serka mascarponeszczypta
soliZ
cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy sok.
Masło łączymy z
cukrem pudrem i
żółtkami jajek.Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy z
sokiem i
skórką cytrynową, na koniec dodając
serek mascarpone.Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy.
Mąkę przesiewamy z
sodą do
maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę
soli.
Białka ubijamy ze szczyptą
sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z
cukrem kryształem.Część
maślaną z
mąką i tę
białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta.Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika.Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej
kawie...