ßßß
Przepyszny placek na każdą okazję.Wymaga odrobiny pracy, jednak smak wszystko rekompensuje, a i pozostaje długo świeży.3 szklanki mąki pszennej1 kostka masła lub margaryny w temperaturze pokojowej1 cytryna6 jajek1 łyżeczka sody1,5 szklanki cukru pudru0,5 szklanki cukru kryształu250g serka mascarponeszczypta soliZ cytryny ocieramy skórkę, a z jej połowy wyciskamy sok.Masło łączymy z cukrem pudrem i żółtkami jajek.Ucieramy je na puszystą masę, po czym dobrze łączymy z sokiem i skórką cytrynową, na koniec dodając serek mascarpone.Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy.Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli.Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem.Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta.Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika.Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej kawie...