SkładnikiSpód1 3/4 szkl mąki pszennej1 łyżka cukru pudru (czubata)szczypta soli10 dkg margaryny1 jajkokilka kropli ekstraktu cytrynowegomasło i bułka tarta (do posmarowania formy)Budyń4 jajka1/2 szkl soku z cytryny1 szkl cukru kryształu200ml śmietany 30%3 łyżki mąki ziemniaczanejotarta skórka z 1 cytrynySposób przygotowaniaKrok 1Z mąki, soli, cukru, margaryny i jajka zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli lepi się do rąk - dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię/torebkę i włożyć do lodówki na 0,5 h.Krok 2Foremkę posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut*. Piec w temp. 190 st. C.*moje ciasto piekło się 20 min, ale to chyba odrobinę za krótko.Krok 3Gdy ciasto się piecze przygotować budyńcytrynowy. Ubić jajka z odrobiną soli, dodać cukier i nadal miksować. Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę, sok z cytryny. Miksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i wymieszać dokładnie.Krok 4Po 25 minutach wystawić ciasto z piekarnika i wylać na nie masę budyniową (tak, powinna być taka rzadka :P). Piec jeszcze 30 minut.