ßßß Cookit - przepis na Tarta budyniowo-cytrynowa

Tarta budyniowo-cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
1 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru (czubata)
szczypta soli
10 dkg margaryny
1 jajko
kilka kropli ekstraktu cytrynowego
masło i bułka tarta (do posmarowania formy)
Budyń
4 jajka
1/2 szkl soku z cytryny
1 szkl cukru kryształu
200ml śmietany 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Krok 1
Z mąki, soli, cukru, margaryny i jajka zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli lepi się do rąk - dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię/torebkę i włożyć do lodówki na 0,5 h.
Krok 2
Foremkę posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut*. Piec w temp. 190 st. C.
*moje ciasto piekło się 20 min, ale to chyba odrobinę za krótko.
Krok 3
Gdy ciasto się piecze przygotować budyń cytrynowy. Ubić jajka z odrobiną soli, dodać cukier i nadal miksować. Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę, sok z cytryny. Miksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i wymieszać dokładnie.
Krok 4
Po 25 minutach wystawić ciasto z piekarnika i wylać na nie masę budyniową (tak, powinna być taka rzadka :P). Piec jeszcze 30 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6621/tarta-budyniowo-cytrynowa