Wykonanie
Inspiracje do tego przepisu zaczerpnęłam z blogu "Moje wypieki" . Jest to pyszne kruche ciasto z aksamitnym
cytrynowym kremem. Ciasto jest orzeźwiające, przyjemnie słodkie i przypomina mi lato:)
Składniki na kruchy spód:175 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1 łyżka
cukru pudru1
żółtkoWszystkie składniki zagnieść ręcznie. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub
suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie uwypukliło podczas pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 - 25 minut, do złotego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).Wyjąć, całkowicie ostudzić (można tą część zrobić dzień wcześniej).Składniki na
budyń cytrynowy:2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)100 g
cukruskórka otarta z 2
cytryn125 ml
soku z cytryny (z 2 - 3
cytryn)sok z 1 niedużej
pomarańczy85 g
masła, pokrojonego w kawałki3
żółtka1
jajkoW garnuszku z grubym dnem wymieszać
mąkę,
cukier,
skórkę z cytryny. Następnie wlać
sok z cytryny. Sok z
pomarańczy uzupełnić
wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać
masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać
żółtka i całe
jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty
budyń. Natychmiast zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód. Wystudzić.Na koniec ubić kremówkę i ozdobić tartę.Smacznego:)