ßßß Cookit - przepis na Lemon Meringue Pie

Lemon Meringue Pie

nazwa

Wykonanie

Zjawiskowa krucha tarta z wyśmienitym cytrynowym budyniem i bezą. To propozycja na Walentynki dla tych, którzy nie przepadają za ciastami czekoladowymi. Tą tartą naprawdę można podbić niejedno serce ;-). Obdarowywana osoba powinna jednak lubić w ciastach połączenie smaku kwaśnego i słodkiego. Nie jest trudna do wykonania, ani nawet czasochłonna. Ważna jest wprawa w pieczeniu bezy, gdyż ona jest atutem tej tarty i musi wyjść doskonała. Przepis z magazynu GoodFood, zmodyfikowany, co do sposobu wykonania. Bardzo polecam!
Składniki na kruchy spód:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę z wyjmowanym dnem (o wymiarach 12 x 26 cm) lub okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub semoliną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć równomiernie do formy. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na niego wysypać kulki ceramiczne lub suchą fasolę - do obciążenia ciasta, by się nie uwypukliło podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec dodatkowe 20 - 25 minut, do złotego zbrązowienia ciasta (powinno być prawie do końca upieczone).Wyjąć, całkowicie ostudzić (można tą część zrobić dzień wcześniej).
Składniki na budyń cytrynowy:
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka = 15 ml)
100 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
125 ml soku z cytryny (z 2 - 3 cytryn)
sok z 1 niedużej pomarańczy
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 jajko
W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier, skórkę z cytryny. Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Natychmiast zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony spód (nie studzimy budyniu, to ważne!).
* Budyń warto skosztować. Ponieważ ja nie dodałam soku z pomarańczy, a dodatkową cytrynę, musiałam dosłodzić do smaku.
Beza:
4 białka, w temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka = 5 ml)
Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawać cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce - to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię, ubić.
Bezę wyłożyć na ciepły budyń.
Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Ostudzić 2 godziny przed krojeniem.
Tartę poleca się spożywać w dniu pieczenia.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-meringue-pie