ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą (Lemon pie)

Tarta cytrynowa z bezą (Lemon pie)

nazwa

Wykonanie

Chciałabym zacząć od przeproszenia czytelników bloga za brak nowych wpisów od bardzo dawna... Brakuje mi tego bardzo i jeśli uda mi się wrócić do regularnego blogowania będę zachwycona!
Dziś chcę zaprezentować cudowną cytrynową orzeźwiającą tartę z chrupiącą bezą! Bardzo lekkie i przyjemne ciasto, na pewno dla miłośników lemon curd:) choć nie tylko... Polecam na lato, choć trochę czasu niestety trzeba spędzić przy rozgrzanym piekarniku...
Inspiracja z kwestismaku .
Składniki na kruchy spód (forma Ø 28cm)
270 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
150 g masła, zimnego
1 żółtko + 1 łyżka śmietany lub jogurtu
3-4 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki zagnieść, uformować gładką kulę i wstawić do lodówki na przynajmniej 1godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej i wyciągnęłam chwilę przed wałkowaniem).
Wyciągnąć, rozwałkować na szerokość formy do tarty z marginesem na boki. Przełożyć do posmarowanej masłem formy, obciąć nadmiar ciasta, nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć (np suchą fasolą) i wstawić do piekarnika.
Piec w temp. 190st. przez 15 min. Zdjąć obciążenie, papier i dopiec około 13min.
Składniki na krem:
125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny)
125 ml wody
skórka starta z 2 cytryn
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g cukru
100 g masła
1 jajko
3 żółtka
Sok z owoców przecedzić przez sitko, wlać do garnka razem z wodą, skórką cytryny, mąką i cukrem. Wymieszać i zagotować. Do gorącej masy dodać pokrojone masło, gdy się połączy dodać jajko i żółtka, energicznie mieszając. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić.
Gdy spód będzie upieczony, a beza ubita, krem wyłożyć na spód.
Składniki na bezę:
4 białka
200 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na pianę, dodawać po łyżce cukru, na końcu mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Bezę wyłożyć na krem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160st. C i piec przez 30min.
Schłodzić i podawać!
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2014/08/tarta-cytrynowa-z-beza-lemon-pie.html