Wykonanie
Chciałabym zacząć od przeproszenia czytelników bloga za brak nowych wpisów od bardzo dawna... Brakuje mi tego bardzo i jeśli uda mi się wrócić do regularnego blogowania
będę zachwycona!Dziś chcę zaprezentować cudowną
cytrynową orzeźwiającą tartę z chrupiącą
bezą! Bardzo lekkie i przyjemne ciasto, na pewno dla miłośników lemon
curd:) choć nie tylko... Polecam na lato, choć trochę czasu niestety trzeba spędzić przy rozgrzanym piekarniku...
Inspiracja z kwestismaku .Składniki na kruchy spód (forma Ø 28cm)270 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudrumała szczypta
soli150 g
masła, zimnego1
żółtko + 1 łyżka
śmietany lub
jogurtu3-4 łyżki zimnej
wodyWszystkie składniki zagnieść, uformować gładką kulę i wstawić do lodówki na przynajmniej 1godzinę (ja przygotowałam ciasto dzień wcześniej i wyciągnęłam chwilę przed wałkowaniem).Wyciągnąć, rozwałkować na szerokość formy do tarty z marginesem na boki. Przełożyć do posmarowanej
masłem formy, obciąć nadmiar ciasta, nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć (np
suchą fasolą) i wstawić do piekarnika.Piec w temp. 190st. przez 15 min. Zdjąć obciążenie, papier i dopiec około 13min.Składniki na krem:125 ml
soku z cytryny (z około 2
cytryn)60 ml soku z
pomarańczy (lub z
cytryny)125 ml
wodyskórka starta z 2
cytryn2 łyżki
mąki ziemniaczanej70 g
cukru100 g
masła1
jajko3
żółtkaSok z
owoców przecedzić przez sitko, wlać do garnka razem z
wodą,
skórką cytryny,
mąką i
cukrem. Wymieszać i zagotować. Do gorącej masy dodać pokrojone
masło, gdy się połączy dodać
jajko i
żółtka, energicznie mieszając. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić.Gdy spód będzie upieczony, a
beza ubita, krem wyłożyć na spód.Składniki na
bezę:4
białka200 g
cukru pudru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na pianę, dodawać po łyżce
cukru, na końcu
mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
Bezę wyłożyć na krem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 160st. C i piec przez 30min.Schłodzić i podawać!Smacznego:)