ßßß
Składniki:CIASTO85g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej65g masła35g cukru pudru1 żółtkoskórka otarta z 1 małej cytrynyKREM CYTRYNOWY1 jajkoskórka otarta z 1 cytryny30ml soku z cytryny1 łyżka cukru50g masła50g białej czekolady
Wykonanie:- mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła- do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone)- po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)- schłodzony krem wyjąć z lodówki- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając- ciasteczka schłodzić
Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło.