Wykonanie
Ciasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno
cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych
ciasteczek.Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych
ciasteczek .
Składniki:CIASTO85g
mąki pszennej20g
mąki ziemniaczanej65g
masła35g
cukru pudru1
żółtkoskórka otarta z 1 małej
cytrynyKREM
CYTRYNOWY1
jajkoskórka otarta z 1
cytryny30ml
soku z cytryny1 łyżka
cukru50g
masła50g
białej czekoladyWykonanie:-
mąki i
cukier puder przesiać, dodać zimne
masło,
żółtko oraz
skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce-
jajko roztrzepać z
cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając- dodać sok i
skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa
zrobi się ciepła- do masy dodać po kawałku zimne
masło, mieszać aż
masło się rozpuści, a masa zgęstnieje- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku
czekoladę, mieszać do połączenia się składników- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- uformowane
ciasteczka piec przez 6-10 minut (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno
ciasteczko, czy jest w środku upieczone)- po upieczeniu
ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)- schłodzony krem wyjąć z lodówki- ostudzone
ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając-
ciasteczka schłodzić
Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno
cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło.