ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka cytrynowe to małe, kruche krążki przełożone pysznym, mocno cytrynowym kremem. Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu jednego dnia, przygotowania można podzielić na dwa etapy. Przyrządzony krem świetnie przechowa się w lodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek.
Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek .
Składniki:
CIASTO
85g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
65g masła
35g cukru pudru
1 żółtko
skórka otarta z 1 małej cytryny
KREM CYTRYNOWY
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
30ml soku z cytryny
1 łyżka cukru
50g masła
50g białej czekolady
Wykonanie:
- mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce
- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając
- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła
- do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje
- masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników
- gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone)
- po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)
- schłodzony krem wyjąć z lodówki
- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając
- ciasteczka schłodzić
Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto kruche się ociepliło.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/ciasteczka-cytrynowe.html