ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

nazwa

Wykonanie

Sernik kokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
30g wiórków kokosowych
30g cukru pudru
50g masła
szczypta soli
MASA SEROWA
350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
2 jajka
50g cukru
100g wiórków kokosowych
80g śmietanki 30%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce
- schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni
- twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać
- wlać sok z cytryny oraz wsypać wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać
- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać
- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)
- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach
- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
- ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty
Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/sernik-kokosowy.html