Wykonanie
Sernik
kokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli
kokosowego smaku.
Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości.

Składniki:CIASTO KRUCHE80g
mąki pszennej30g
wiórków kokosowych30g
cukru pudru50g
masłaszczypta
soli
MASA SEROWA350g
twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka2
jajka50g
cukru100g
wiórków kokosowych80g
śmietanki 30%2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 łyżki
mąki pszennej
Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać z
cukrem, dodać
wiórki kokosowe,
sól i zimne
masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- schłodzonym
ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzićMASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni-
twaróg zmiksować z przesianymi
mąkami oraz
cukrem, wbić pojedynczo
jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać
śmietankę, wymieszać- wlać
sok z cytryny oraz wsypać
wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą
wodą (para
wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku- ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty

Sernik
kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z
czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie.