ßßß
składniki:CIASTO - 1 szkl. mąki pszennej1 szczypta soli100 g masła3 czubate łyżki bardzo drobno posiekanych albo zmielonych orzechów włoskich1 jajko2 łyżki cukru trzcinowego MuscovadoMASA - 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President albo sera białego zmielonego1 łyżeczka soku z cytryny,2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)1 żółtko1 czubata łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki cukru zwykłego6 orzechów laskowych, łuskanych15 śliwek węgierek na polewę: 0,5 szkl. wody1 łyżeczka żelatyny2 łyżki cukru1 łyżka soku z cytryny
sposób przygotowania: Zamrożone masło starłam na tarce jarzynowej, dodałam do przesianej mąki. Dodałam cukier, sól, orzechy, wbiłam jajko i orzechy, zagniotłam. Ciasto włożyłam do woreczka i schowałam na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki. Odcięłam nadmiar i palcami docisnęłam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba niczym smarować.MASA: Żółtko utarłam z cukrem zw. i waniliowym na puszystą masę, dodałam ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, wymieszałam bardzo dokładnie. Gotową masę wyłożyłam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem.Śliwki umyłam, osączyłam dokładnie, przecięłam wzdłuż na dwie połówki, usunęłam pestki. Na masie serowej, surowej, ułożyłam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiłam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekłam ok. 30 - 35 min.. Upieczone odstawiłam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjęłam delikatnie z foremek. Na środku każdej położyłam jeszcze po orzeszku laskowym.POLEWA: Wodę zagotowałam, dodałam cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodałam żelatynę i mieszałam aż dokładnie się rozpuściła. Odstawiłam do ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka posmarowałam powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiłam je do schłodzenia na ok. 1 godzinę.
Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm