Wykonanie
Tartaletki są fajne bo to takie małe torciki albo, jak w tym przypadku, serniczki - jedna na łepka i już. Nie trzeba kroić, dzielić, nikt nie marudzi. No i są większe od babeczek :-)

składniki:CIASTO - 1 szkl.
mąki pszennej1 szczypta
soli100 g
masła3 czubate łyżki bardzo drobno posiekanych albo zmielonych
orzechów włoskich1
jajko2 łyżki
cukru trzcinowego MuscovadoMASA - 25 dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President albo
sera białego zmielonego1 łyżeczka
soku z cytryny,2 płaskie łyżki budyniu
waniliowego (w proszku)1
żółtko1 czubata łyżeczka
cukru waniliowego3 łyżki
cukru zwykłego6
orzechów laskowych, łuskanych15
śliwek węgierek na polewę: 0,5 szkl.
wody1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny
sposób przygotowania: Zamrożone
masło starłam na tarce jarzynowej, dodałam do przesianej
mąki. Dodałam
cukier,
sól,
orzechy, wbiłam
jajko i
orzechy, zagniotłam. Ciasto włożyłam do woreczka i schowałam na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam na posypanym
mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Płat ciasta nałożyłam na stojące obok siebie foremki. Odcięłam nadmiar i palcami docisnęłam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo
masła więc foremek nie trzeba niczym smarować.MASA:
Żółtko utarłam z
cukrem zw. i
waniliowym na puszystą masę, dodałam
ser,
sok z cytryny i proszek budyniowy, wymieszałam bardzo dokładnie. Gotową masę wyłożyłam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym
ciastem.
Śliwki umyłam, osączyłam dokładnie, przecięłam wzdłuż na dwie połówki, usunęłam pestki. Na
masie serowej, surowej, ułożyłam po 5 połówek
śliwek - jak
płatki kwiatka. Tartaletki wstawiłam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekłam ok. 30 - 35 min.. Upieczone odstawiłam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjęłam delikatnie z foremek. Na środku każdej położyłam jeszcze po orzeszku laskowym.POLEWA:
Wodę zagotowałam, dodałam
cukier i
sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodałam
żelatynę i mieszałam aż dokładnie się rozpuściła. Odstawiłam do ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka posmarowałam powierzchnię tartaletek tężejącą polewą
galaretkową i odstawiłam je do schłodzenia na ok. 1 godzinę.

Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm