Wykonanie
Cukinia to kolejne warzywo, które doskonale łączy swój smak z
grzybami. Jest taka delikatna, że nie zagłusza aromatu
grzybów. Wystarczy jeszcze odrobina przypraw i pyszne danie gotowe.

składniki:1 szczupła żółta
cukinia (dł. ok. 20 cm)ok. 30 dkg świeżych
kurek1/3 strąka
papryki żółtej2 małe
cebulki dymki razem ze
szczypiorkiem1 duży ząbek
czosnku50 gram
serka topionego (pół kostki)1 łyżka listków
natki pietruszki1 kromka
bułki (sam miąższ)1 łyżka
oliwy lub
oleju2 plasterki
sera żółtegodo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
Cukinię umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam pestki, oprószyłam wnętrze
solą.
Kurki oczyściłam, opłukałam i osączyłam, większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam
olej, podsmażyłam posiekaną całą
dymkę, dodałam
grzyby i posiekany
czosnek, smażyłam kilka minut. Następnie dodałam pokrojony na kawałki
serek i mieszałam aż się rozpuścił, na koniec dosypałam pokrojoną w kostkę
paprykę i doprawiłam całość
solą oraz
pieprzem.
Bułkę pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam razem z
natką pietruszki na proszek.
Cukinię osuszyłam papierowym ręcznikiem, wnętrze posypałam
bułką z
natką, napełniłam farszem z
kurek, wierzch także posypałam
bułką i ułożyłam paseczki
sera żółtego. Zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podałam na gorąco.Można wykorzystać zieloną
cukinię albo małego
kabaczka.