ßßß Cookit - przepis na Cukinia zapiekana z farszem kurkowym

Cukinia zapiekana z farszem kurkowym

nazwa

Wykonanie

Cukinia to kolejne warzywo, które doskonale łączy swój smak z grzybami. Jest taka delikatna, że nie zagłusza aromatu grzybów. Wystarczy jeszcze odrobina przypraw i pyszne danie gotowe.
składniki:
1 szczupła żółta cukinia (dł. ok. 20 cm)
ok. 30 dkg świeżych kurek
1/3 strąka papryki żółtej
2 małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
1 duży ząbek czosnku
50 gram serka topionego (pół kostki)
1 łyżka listków natki pietruszki
1 kromka bułki (sam miąższ)
1 łyżka oliwy lub oleju
2 plasterki sera żółtego
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Cukinię umyłam, odcięłam końce, przekroiłam wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunęłam pestki, oprószyłam wnętrze solą. Kurki oczyściłam, opłukałam i osączyłam, większe sztuki pokroiłam. Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam posiekaną całą dymkę, dodałam grzyby i posiekany czosnek, smażyłam kilka minut. Następnie dodałam pokrojony na kawałki serek i mieszałam aż się rozpuścił, na koniec dosypałam pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiłam całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyłam papierowym ręcznikiem, wnętrze posypałam bułką z natką, napełniłam farszem z kurek, wierzch także posypałam bułką i ułożyłam paseczki sera żółtego. Zapiekałam ok. 20 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podałam na gorąco.
Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/cukinia-zapiekana-z-farszem-kurkowym.html