Wykonanie
Odkąd przygotowałam pierwsze danie z wykorzystaniem kwiatów
cukinii (kwiaty
cukinii nadziewane
ricottą ze
szpinakiem i
ziołami, duszone w
sosie pomidorowym), jestem zakochana w tym składniku. Nie przypuszczałam, że coś tak prostego, jak kwiat może okazać się tak wdzięcznym materiałem do gotowania. Poza tym, w jedzeniu kwiatów jest coś niezwykłego i magicznego... Tym razem, przygotowując kwiaty
cukinii, moje myśli od razu powędrowały do... wiersza "Spóźniony Słowik" Juliana Tuwima! W drugiej strofie czytamy o wyjątkowych smakołykach przygotowanych przez
panią Słowikową:Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie,Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku.Czy tylko ja mam wrażenie, że do tego fragmentu danie z kwiatami
cukinii nadaje się doskonale? Tylko kto podejmie się poprawienia poezji mistrza?...
Składnikimały filet z
łososia bez skóry (ok. 150 g)mała
cukinia (lub pół średniej)pół
cebulinatka pietruszkiszczypioreksól,
pieprzoliwa z oliwekPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).Kwiaty
cukinii bardzo delikatnie opłukać, nie uszkadzając
płatków (umyć takę minicukinie, z których wyrastają kwiaty). Usunąć słupki kwiatowe ze środka. Osuszyć.
Cebulę drobno posiekać.Dodatkową
cukinię pokroić w małą kosteczkę.
Łososia pokroić w małą kosteczkę.
Zioła (w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami - ja lubię, gdy jest dużo
szczypiorku i
natki) poszatkować.Na patelni rozgrzać na średnim ogniu łyżkę
oliwy. Dodać
cebulę, a po ok. dwóch minutach (gdy już lekko zmięknie) -
cukinię. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut. W połowie duszenia, wlać na patelnię odrobinę gorącej
wody. Doprawić szczyptą
soli.W misce umieścić
łososia, świeże
zioła oraz
cukinię z
cebulą (nie musi być ostudzona). Doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą. Dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą.Do każdego kwiatu
cukinii nakładać przygotowany farsz łososiowo-
cukiniowy: małymi porcjami, ostrożnie, aby nie uszkodzić
płatków. Farszu powinno być tyle, aby czubki
płatków dało się łatwo przyklepać i zawinąć, zamykając nadzienie w środku kielicha.Nafaszerowane kwiaty układać w naczyniu naprzemiennie (kwiatem do góry i do dołu). Spryskać odrobiną
oliwy (świetnie nadaje się
oliwa w rozpylaczu) i posypać świeżo mielonym
pieprzem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20-30 minut do czasu, aż
cukinie zmiękną, a
płatki kwiatów zwiędną i zaczną lekko brązowieć przy brzegach.Smacznego!