Wykonanie
Na jednym z portali kulinarnych zostałam zainspirowana zrobieniem pulpecików w sosie. Uwielbiam
cukinię- zwłaszcza w takie mroźne dni jak dziś więc sięgnęłam po słoik z leczo
cukiniowym, na który przepis znajdziecie na moim blogu i zabrałam się z werwą do pracy. Wyszło pysznie co możecie ocenić sami:)Pulpety- 0,5 kg
mięsa mielonego ( najlepiej mieszanego - wołowo - wieprzowego)- pół pęczka
natki pietruszki- pół pęczka
szczypiorku-
bułka - najlepiej czerstwa-
jajko- 1 pokrojona w kosteczkę, i uduszona wcześniej na
maśle cebulka- 2 sprasowane ząbki
czosnku-
sól,
pieprz, odrobina
curry-
olejDo tego słoik litrowy z leczo
cukiniowymRozgrzewamy patelnię. W misce mieszamy
mięso z
jajkiem, namoczoną i wyciściętą
bułką,
cebulą,
czosnkiem, posiekaną drobno
natką i
szczypiorkiem ( również drobno pokrojonym) Dodajemy
przyprawy i formujemy małe pulpeciki. Jeśli pulpeciki nie są zwięzłe dosypujemy
bułki tartej. Obsmażamy nasze pulpeciki na patelni . Leczo rozgrzewamy w osobnym garnku i wrzucamy do niego pulpety. Dusimy wszystko około 15-20 minut.