Wykonanie
Rolada jak marzenie, bardzo smakowita. Jest w niej wszystko co lubią Żarłoczki -
czekolada, śmietanowa masa,
kokos i ogólnie całość bardzo im pasowała.

składniki:CIASTO - 50 g
masła albo
margaryny1/2 szkl.
mąki torowej (szkl. poj.250ml)3 czubate łyżki
kakao naturalnego5 dużych
jajek2/3 szkl.
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
solikilka kropli
aromatu rumowegoNASĄCZENIE: 2/3 szkl.
wody1/2 szkl.
cukru4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejMASA - 500 ml
śmietanki kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru3/4 szkl.
mleka 3,2%1/2 szkl.
wiórków kokosowych3 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
likieru kokosowegodo przybrania: kilka łyżeczek
wiórków kokosowych50 g
gorzkiej czekoladysposób przygotowania: CIASTO -
Mąkę przesiałam razem z
solą,
kakao i
proszkiem do pieczenia.
Jajka wybiłam oddzielając
białka od
żółtek.
Białka ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier. Następnie dodawałam po jednym
żółtku, cały czas miksując. Wsypałam sypkie składniki, wymieszałam delikatnie ale dokładnie łyżką. Na koniec wlałam rozpuszczony, przestudzony tłuszcz oraz aromat, wymieszałam i wylałam na dużą blachę (może być taka w wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 min. w temp. 170st. C. Wyjęłam na ściereczkę odwracając tak aby papier był na wierzchu i delikatnie go oderwałam. Gorące ciasto zwinęłam w ciasną roladę razem ze ściereczką, odłożyłam do całkowitego wystudzenia.NASĄCZENIE -
wodę zagotowałam z
cukrem i
kawą, odstawiłam do wystudzenia.MASA - wiórki zmieliłam, zalałam
mlekiem z połową
cukru, zagotowałam. Po zdjęciu z ognia dodałam
żelatynę i mieszałam aż ta się całkiem rozpuściła, odstawiłam do ostygnięcia. Bardzo zimną
śmietanę ubiłam na sztywno z resztą
cukru. Następnie dodawałam po łyżce przestudzonej, ale nie zastygniętej masy kokosowej i zmiksowałam. Na koniec dodałam
likier.Wystudzone ciasto rozwinęłam, usunęłam ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyłam
syropem kawowym, grubo posmarowałam połową masy
śmietanowo-kokosowej, zwinęłam, ułożyłam na desce brzegiem ciasta pod spód. Wierzch posmarowałam resztą masy, oprószyłam wiórkami.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej, polałam roladę. Odłożyłam do lodówki aby całość dobrze zastygła.