ßßß Cookit - przepis na Black and white

Black and white

nazwa

Wykonanie

Rolada jak marzenie, bardzo smakowita. Jest w niej wszystko co lubią Żarłoczki - czekolada, śmietanowa masa, kokos i ogólnie całość bardzo im pasowała.
składniki:
CIASTO - 50 g masła albo margaryny
1/2 szkl. mąki torowej (szkl. poj.250ml)
3 czubate łyżki kakao naturalnego
5 dużych jajek
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu rumowego
NASĄCZENIE: 2/3 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
MASA - 500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3/4 szkl. mleka 3,2%
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki likieru kokosowego
do przybrania: kilka łyżeczek wiórków kokosowych
50 g gorzkiej czekolady
sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiałam razem z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam oddzielając białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypałam sypkie składniki, wymieszałam delikatnie ale dokładnie łyżką. Na koniec wlałam rozpuszczony, przestudzony tłuszcz oraz aromat, wymieszałam i wylałam na dużą blachę (może być taka w wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15 min. w temp. 170st. C. Wyjęłam na ściereczkę odwracając tak aby papier był na wierzchu i delikatnie go oderwałam. Gorące ciasto zwinęłam w ciasną roladę razem ze ściereczką, odłożyłam do całkowitego wystudzenia.
NASĄCZENIE - wodę zagotowałam z cukrem i kawą, odstawiłam do wystudzenia.
MASA - wiórki zmieliłam, zalałam mlekiem z połową cukru, zagotowałam. Po zdjęciu z ognia dodałam żelatynę i mieszałam aż ta się całkiem rozpuściła, odstawiłam do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę ubiłam na sztywno z resztą cukru. Następnie dodawałam po łyżce przestudzonej, ale nie zastygniętej masy kokosowej i zmiksowałam. Na koniec dodałam likier.
Wystudzone ciasto rozwinęłam, usunęłam ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyłam syropem kawowym, grubo posmarowałam połową masy śmietanowo-kokosowej, zwinęłam, ułożyłam na desce brzegiem ciasta pod spód. Wierzch posmarowałam resztą masy, oprószyłam wiórkami. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, polałam roladę. Odłożyłam do lodówki aby całość dobrze zastygła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/black-and-white.html