Wykonanie
I nadszedł ten dzień...dzień, w którym wreszcie postanowiłam założyć bloga...i od razu pierwsza wątpliwość: bloga czy blog? Wszyscy dookoła mają więc od dzisiaj mam i ja!Postaram się pokazać co pichcę na co dzień i od święta bo to będą dania z mojej malutkiej kuchni. Nie lubię stać godzinami przy garach więc będzie raczej prosto i mam nadzieję smacznie.A witam się czymś słodkim :-) bo czas na...

Babeczki z
truskawkamiskładniki:80 g
masła albo
margaryny1/2 szkl.
cukru (szkl. poj. 220ml)2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka1 i 1/3 szkl.
mąki pszennej luksusowej1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniatruskawki - po jednej średniej do środka każdej babeczkido foremek: 1,5 łyżki rozpuszczonego
masła lub
margaryny + 2 łyżki
wiórków kokosowychdo przybrania: 1 łyżka
soku z cytryny + kilka łyżek
cukru pudru + 2-3 łyżeczki
wiórków kokosowych + kilka
truskawek
sposób przygotowania: naszykowałam foremkę do muffinek - posmarowałam rozpuszczoną
Kasią przy pomocy pędzelka i obsypałam wiórkami kokosowymi - wstępnie naszykowałam miejsce na 8 babeczek i tyle też upiekłam.Miękki tłuszcz utarłam z
cukrem zw. i
waniliowym na puch, pomału dolewałam roztrzepane
jajka cały czas ucierając. Następnie stopniowo dodawałam
mąkę przesianą z
solą i
proszkiem do pieczenia - masa powinna być bardzo gęsta. Nałożyłam porcje do foremki - po 2 czubate łyżki w każdą. I w każdą wetknęłam po jednej dorodnej
truskawce - oczywiście opłukanej i bez szypułki.

Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 25 min.. Po upieczeniu gorące babeczki wyjęłam na kratkę i wystudziłam.
Sok z cytryny utarłam z
cukrem pudrem na gęsty
lukier i posmarowałam nim babeczki. Na każdej położyłam połówkę
truskawki naciętej nożykiem w kwiatka i posypałam wiórkami.