Wykonanie

Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne
owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw
rabarbar i
truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek
wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat
kokosowy z
rabarbarem i
truskawkami uwodzi
kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość
owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.Amatorów ucieranych ciast z
owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z
rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj.

Składniki:260g
mąki60 g
wiórków kokosowych160 g
cukru lub
ksylitolu4
jajka M200 g
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli1 łyżka
cukru pudru800-1000 g
rabarbaru z
truskawkami lub jeszcze więcejWykonanie:piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłemumyty
rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki,
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
makę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymimiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawać po jednym
jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać
mąkęutarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, górę wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać
owoce, lekko wciskając je w ciastopiec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczkastudzić na kratce. Przed podaniem posypać
cukrem pudremSMACZNEGO !