Wykonanie
Rzadko robię tarty, średnio przepadam za robieniem kruchego ciasta, wylepiania nim formy, ale taka zakręcona
tarta chodziła za mną już dłuższy czas, dlatego przy nadarzającej się imprezie postanowiłam ją zrobić. Lubię
cukinię w takich wypiekach właśnie, żółta i zielona, a do tego
pomarańczowy kolor z
marchwi, można by jeszcze dodać
bakłażan. Z
sosem czosnkowym smakuje dobrze na zimno i na ciepło, nawet na kolejny dzień, bo można taką tartę podgrzać. Z wytrawnych tart polecam także:
tarta z
kurkamitarta z
pomidorami,
cukinią i
orzechami .

150 g
mąki100 g
masłażółtkołyżka zimnej
wodypół łyżeczki
soli2-3
marchewki większe
cukinia zielone
cukinia żółta150 ml
śmietanki 30%100-150 g tartej
mozzarellisól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
płatki chilligałązka
bazylii1/3 pęczka
natki pietruszkiZ
mąki,
masła,
żółtka,
wody i
soli zagnieść kruche ciasto, które schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.W tym czasie obieraczką do warzyw pociąć warzywa na paski (zostawić skórkę
cukinii).
Śmietankę wymieszać z
mozzarellą i
ziołami (świeże posiekać na drobno).Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ją kruchym
ciastem, pamiętając by pozostawić wyższe ranty (można lepić dno tarty albo ciasto rozwałkować na koło o większej średnicy niż forma).Podpiec tartę przez 20 minut w temp. 180 st.C.Następnie odrobinę ją schłodzić po wyjęciu, wylać masę
śmietankową i układać warzywa zaczynając od zewnętrznej strony.Zapiekać przez kolejne 25 minut w tem. 180 st.C.Podawać z
sosem czosnkowym (przepis).
