Wykonanie
Od jakiegoś czasu mam przyjemność testować rewelacyjną granitową patelnię grillową Ballarini . Przy nieciekawej pogodzie patelnia grillowa
daje nam prawie takie same możliwości, jak prawdziwy grill. Dzięki nieprzywierającej powłoce możemy grillować
mięso,
ryby i warzywa beztłuszczowo. Patelnia nagrzywa się bardzo szybko, a thermopoint
daje nam sygnał, kiedy patelnia jest gotowa do użycia. Ten model patelni można używać w piekarniku do 160 st.C. Dla mnie sporym zaskoczeniem okazało się niezwykle proste czyszczenie patelni - nie trzeba nic skrobać. Łatwo, pysznie i przyjemnie :). Już wieczorem wystartuje dla Was konkurs, w którym do wygrania będzie taka sama patelnia!Szaszłyki z
karkówki z warzywami
1 kg
karkówki3-4
papryki w różnych kolorach3
cebulecukinia500 g
pieczarekłyżka
czosnku granulowanegomarynata do
mięsa :3 łyżki
ketchupu1/3 szklanki
olejułyżeczka
czerwonej paprykiłyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
pieprzu naturalnegopół łyżeczki
kurkumy2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę2 łyżki
przyprawy do grillowanego
mięsa1,5 łyżeczki
soliMięso pokroić w średniej wielkości kostkę.Składniki na marynatę wymieszać ze sobą i obtoczyć w niej wszystkie kawałki - zostawić je w marynacie na min. godzinę.Warzywa i
pieczarki pokroić na mniejsze kawałki -
paprykę w paski,
cukinię,
cebulę i
pieczarki w grubsze plastry - i wymieszać z odrobiną
soli i łyżką
czosnku granulowanego.Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie
mięso z warzywami i
pieczarkami.Szaszłyki układamy na mocno rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony (jeśli
mięso jest niedopieczone na patelni grillowej to możemy wstawić patelnię na chwilę do rozgrzanego piekarnika).Najbezpieczniej jest jednak grillować oddzielnie
mięso na jednym patyczku, a na drugim warzywa.