ßßß
1 kg karkówki3-4 papryki w różnych kolorach3 cebulecukinia500 g pieczarekłyżka czosnku granulowanegomarynata do mięsa :3 łyżki ketchupu1/3 szklanki olejułyżeczka czerwonej paprykiłyżeczka ostrej paprykiłyżeczka pieprzu naturalnegopół łyżeczki kurkumy2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę2 łyżki przyprawy do grillowanego mięsa1,5 łyżeczki soliMięso pokroić w średniej wielkości kostkę.Składniki na marynatę wymieszać ze sobą i obtoczyć w niej wszystkie kawałki - zostawić je w marynacie na min. godzinę.Warzywa i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki - paprykę w paski, cukinię, cebulę i pieczarki w grubsze plastry - i wymieszać z odrobiną soli i łyżką czosnku granulowanego.Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięso z warzywami i pieczarkami.Szaszłyki układamy na mocno rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy około 20 minut, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony (jeśli mięso jest niedopieczone na patelni grillowej to możemy wstawić patelnię na chwilę do rozgrzanego piekarnika).Najbezpieczniej jest jednak grillować oddzielnie mięso na jednym patyczku, a na drugim warzywa.
