ßßß
6 czerwonych papryk2 żółte papryki4 pomidory2 - 3 cebule2-3 ząbki czosnku2-3 kiełbasykawałek wędzonego boczku100 - 200 ml przecieru pomidorowegołyżeczka ostrej papryki w proszkułyżeczka łagodnej papryki w proszkugarść liści świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej bazyliiłyżka octu z czerwonego winałyżeczka cukruNa początku przygotować sobie warzywa: cebulę pokroić w kostkę, papryki w paseczki, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w grubą kostkę, czosnek drobno posiekać.Kiełbasę pokroić na plasterki, a boczek w paseczki.Do garnka z grubym dnem wrzucić kiełbasę z boczkiem i smażyć aż się zrumienią - potem wyjąć z garnka i odłożyć.Na wytopionym tłuszczu usmażyć cebulę, kiedy się zeszkli dodać czosnek.Dodać przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz suszoną bazylię, jeśli taką używamy.Do garnka wrzucić papryki i smażyć przez około 10 minut.Dodać pomidory, przecier pomidorowy i ocet - zagotować.Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem (teraz dodać też świeże liście bazylii).Przykryć i gotować jeszcze koło 10 minut aż warzywa będą miękkie.Dorzucić kiełbasę z boczkiem, wymieszać i podawać.Podawać z pieczywem.