ßßß
biszkopt :5 jajek3/4 szklanki. cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej2-3 łyżki kakaoponcz :3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej100 ml gorącej wodyłyżeczka cukrukrem :330 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudruśmietan fix (opcjonalnie)250 g mascarponetabliczka gorzkiej czekoladykonfitura jagodowo-malinowaozdoby :tabliczka mlecznej czekoladypistacjejadalne storczykiczekoladowe listkiBiszkopt : białka oddzielić od żółtek.Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać cukier.Dodawać po kolei żółtka miksując.Mąki wymieszać ze sobą i z kakao, przesiać je, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić biszkopt do ostygnięcia.Zimny przekroić na 3 części.Poncz : zalać kawę z cukrem gorącą wodą i zostawić do ostudzenia.Krem : Śmietankę ubić mikserem, aby była sztywna.Wmieszać cukier puder i śmietan fix (nie jest konieczny).Dodać mascarpone i na najmniejszych obrotach wmieszać w masę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostudzenia - ma być lekko ciepła, nie może zastygnąć.Dodać czekoladę do śmietanowej masy i wymieszać.Składanie : Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go ponczem, następnie wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać.Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć go, wyłożyć równomiernie konfiturę, a na nią kolejną porcję (1/4) kremu.Nałożyć wierzch biszkoptu - ja już go nie nasączam, ale można - rozsmarować resztę kremu na górę oraz boki.Włożyć do lodówki.Przygotowanie rantu : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wyciąć dwa paski z papieru do pieczenia (paski muszą być takiej długości by otulić z zewnątrz biszkopt, powinny być też szersze niż wysokość tortu).Na pierwszy pasek wyłożyć połowę roztopionej czekolady i rozsmarować nożem na całej jej powierzchni.Przyłożyć pasek do brzegu tortu, tak by czekoladowa dotykała kremu i ciasta.Podobnie postąpić z drugim paskiem.Włożyć do lodówki, w celu stężenia czekolady.Już po 30 minutach można delikatnie oderwać papier, tak by czekolada była na brzegach tortu.Górę tortu ozdobić jadalnymi kwiatami, pistacjami, kawałkami czekolady, czekoladowymi listkami.
