Wykonanie
Dzisiaj jest ważny dzień - moja kochana Mama świętuje okrągłe urodziny :) Przygotowałam dla Niej najwspanialszy tort, jaki potrafiłam - tort
czekoladowy z
czekoladowym rantem, z masą
mascarpone,
konfiturą malinowo-
jagodową i jadalnymi storczykami (ulubione kwiaty mojej Mamy) od Ogrodnictwa Lawenda . Stres był nieziemski, czy wszystko się uda, ale wyszło idealnie! :) Jeżeli interesują Was inne
torty to zapraszam:tort
brzoskwiniowy z kremem milkywaytort tiramisutorcik z
sercemtort motyltort angielski z masą plastyczną
biszkopt :5
jajek3/4 szklanki.
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
kakaoponcz :3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej100 ml gorącej
wodyłyżeczka
cukrukrem :330 ml
śmietany kremówki 30%2 łyżki
cukru pudruśmietan fix (opcjonalnie)250 g
mascarponetabliczka
gorzkiej czekoladykonfitura jagodowo-malinowaozdoby :tabliczka
mlecznej czekoladypistacjejadalne storczyki
czekoladowe listki
Biszkopt :
białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.Łyżka po łyżce, dalej miksując, wsypywać
cukier.Dodawać po kolei
żółtka miksując.
Mąki wymieszać ze sobą i z
kakao, przesiać je, następnie wsypywać do ciasta stopniowo i ręcznie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto i piec je w temp. 170 st.C. przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je razem z formą na podłogę.Odstawić
biszkopt do ostygnięcia.Zimny przekroić na 3 części.Poncz : zalać
kawę z cukrem gorącą
wodą i zostawić do ostudzenia.Krem :
Śmietankę ubić mikserem, aby była sztywna.Wmieszać
cukier puder i
śmietan fix (nie jest konieczny).Dodać
mascarpone i na najmniejszych obrotach wmieszać w masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zostawić do ostudzenia - ma być lekko ciepła, nie może zastygnąć.Dodać
czekoladę do śmietanowej masy i wymieszać.Składanie : Położyć pierwszy blat
biszkoptu i nasączyć go ponczem, następnie wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać.Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć go, wyłożyć równomiernie
konfiturę, a na nią kolejną porcję (1/4) kremu.Nałożyć wierzch
biszkoptu - ja już go nie nasączam, ale można - rozsmarować resztę kremu na górę oraz boki.Włożyć do lodówki.Przygotowanie rantu :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.Wyciąć dwa paski z papieru do pieczenia (paski muszą być takiej długości by otulić z zewnątrz
biszkopt, powinny być też szersze niż wysokość
tortu).Na pierwszy pasek wyłożyć połowę roztopionej
czekolady i rozsmarować nożem na całej jej powierzchni.Przyłożyć pasek do brzegu
tortu, tak by czekoladowa dotykała kremu i ciasta.Podobnie postąpić z drugim paskiem.Włożyć do lodówki, w celu stężenia
czekolady.Już po 30 minutach można delikatnie oderwać papier, tak by
czekolada była na brzegach
tortu.Górę
tortu ozdobić jadalnymi kwiatami,
pistacjami, kawałkami
czekolady, czekoladowymi listkami.

